theinternet Internet heeft de wereld al aardig op zijn kop gezet. Toch zijn we er daarmee nog lang niet. The Internet of Things gaat nog veel meer veranderen.

Internet is aardig ingeburgerd, zeker in de Westerse wereld. Wie heeft er nu (nog) geen snel internet thuis? Er voor buiten de deur hebben we uiteraard de smartphone, tablet en aanverwant speelgoed. Ook het bedrijfsleven heeft het internet omarmd, gedreven door het continue spel van zoeken naar efficiency en kostenvoordelen. Maar daarmee zijn we er nog niet: Internet of Things gaat een stap verder, een stap voorbij de laptop en de smartphone. En het wordt groot, heel groot.

Internet of Things

Zoals hierboven al gesteld, Internet of Things gaat voorbij het traditionele internet via pc, laptop en smartphone. Het zal miljarden dagelijkse voorwerpen gaan besturen, variërend van de thermostaat en koelkast thuis, maar ook parkeermeters, elektronische billboards, elektronische tolhuisjes, afrekenen (op afstand) van bekeuringen, slimme elektriciteitsnetten en waterleidingen, afvalverwerkingssystemen en ga zo maar door. Het gaat de maatschappij wederom op zijn kop zetten: soms handig, soms vervelend. We vermoeden althans dat u het niet écht leuk vindt als er, met slimme sensoren verbonden met internet, geregistreerd wordt dat u bijvoorbeeld teveel huisvuil stort. Of dat u extra moet betalen voor stroomverbruik indien u dat gebruikt in de dure piekuren. Maar of u dat nu leuk vindt of niet, het staat er allemaal aan te komen en de ontwikkelingen verlopen razendsnel.

Explosieve groei

Internet of Things gaat groot worden, heel groot. Nu al vallen 1,9 mrd apparaten onder Internet of Things, per 2018 schat BI Intelligence in een onlangs verschenen rapport dat dit aantal op 9 mrd ligt. Voor het idee: dat is ruwweg net zoveel als er nu aan smart tv’s, laptops, pc’s, smartphones et cetera in omloop is. U zult nog veel plezier gaan beleven aan Internet of Things. Zo zal uw koelkast tijdig communiceren met uw supermarkt dat de melk op is, de bestelling wordt automatisch gedaan en, hoogstwaarschijnlijk, thuisbezorgd, danwel staat uw mandje met boodschappen klaar om afgehaald te worden. Dat uw bankrekening soms, bijvoorbeeld wanneer u een snelheidsovertreding heeft begaan, al direct door de overheid is geplunderd dankzij Internet of Things, dat moet u maar op de koop toenemen. TECHNOLOGIE ontwikkelt zich razendsnel. Geen tijd, maar wel rendement willen behalen in deze booming sector? Kijk dan hier