Tesla-CEO Elon Musk heeft gezegd dat zijn gigafabrieken in Berlijn en Texas momenteel miljarden dollars verslinden door de problemen met de wereldwijde supply chain. Ze kunnen hierdoor hun productieniveau’s niet opkrikken en dat kost hun veel geld. Daarenboven is Tesla van plan om 3,5 procent van het personeel te laten afvloeien.

Moeten beleggers en investeerders zich zorgen maken omtrent Tesla? Nadat CEO Elon Musk enkele weken geleden zei dat ze een rekruteringsstop gaan inlassen en een deel van het personeel willen ontslaan om de kosten te drukken, is er opnieuw minder positief nieuws omtrent de autobouwer. Musk zei namelijk dat de gigafabrieken in Texas en Berlijn miljarden dollars aan geld aan het ‘verbranden’ zijn, het zijn grote ‘geldovens’.

Both Berlin and Austin factories are gigantic money furnaces right now. OK? It should be like a giant roaring sound which is the sound of money on fire.

De wereldwijde logistieke problemen gooien roet in het eten en verhinderen de autobouwer om de productieniveau’s op te krikken. De investeringen die nodig waren om de fabrieken te bouwen waren enorm, maar nu blijft de output uit omwille van de verhakkelde supply chain.

Berlin and Austin are losing billions of dollars right now because there’s a ton of expense and hardly any output. Getting Berlin and Austin functional and getting Shanghai back in the saddle fully are overwhelmingly our concerns. Everything else is a very small thing basically.

Supply chain

Het voornaamste probleem situeert zich bij de productie van voertuigen die uitgerust moeten worden met de 4680 batterij, Tesla’s meest recente technologie. Het gereedschap en de machines om voertuigen te produceren die nog de traditionele 2170 batterijen krijgen, zitten momenteel vast in Chinese havens. Hierdoor kunnen de fabrieken in Texas en Berlijn niet op volle kracht draaien tot grote frustatie van CEO Elon Musk.

De besmettingsgolf in China doet daar een schepje boven op. Ondanks de moeilijkheden inzake supply chain en COVID-19 in China, mikt Tesla er toch op om 1,5 miljoen voertuigen te produceren dit jaar. Hij waarschuwt klanten dat de levertijden aan de hoge kant zullen blijven.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickr CC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>