De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft er weer een recordkwartaal op zitten. Tijdens het eerste kwartaal leverde de autobouwer 422.875 voertuigen en wist er 440.808 te produceren, nooit eerder lagen deze cijfers zo dicht bij elkaar. De verschillende prijsverlagingen hebben ongetwijfeld een positieve invloed gehad op de verkoopcijfers.

Tesla heeft zijn productie- en leveringsrapport voor het eerste kwartaal van 2023 vrijgegeven, met in totaal 422.875 leveringen en 440.808 geproduceerde voertuigen. Deze cijfers duiden op een stijging van 36 procent in leveringen in vergelijking met dezelfde periode in 2022.

Het rapport bevatte echter geen informatie over Tesla’s zware semi-vrachtwagens, waar men al jarenlang op wacht. Tesla produceerde 19.437 Model S- en X-voertuigen en 421.371 Model 3- en Y-voertuigen voor de periode die eindigde op 31 maart 2023.

Tesla heeft zijn leveringen niet uitgesplitst naar model of regio, maar heeft bekendgemaakt dat het 10.695 van zijn duurdere Model S- en X-voertuigen heeft afgeleverd, wat ongeveer 2 procent van de totale leveringen in het kwartaal uitmaakte. Het bedrijf rapporteerde ook leveringen van 412.180 van zijn goedkopere Model 3 sedan en Model Y cross-over.

Vraag

Tesla verkoopt nu vier modellen die worden geproduceerd in twee auto-assemblagefabrieken in de Verenigde Staten, één in Shanghai en een andere buiten Berlijn. De autobouwer blijft investeren in megafabrieken omdat de vraag naar hun voertuigen aanzienlijk blijft stijgen.

Tesla’s prijsverlagingen in het eerste kwartaal leidden tot een prijzenoorlog in EV’s en vormden een uitdaging voor concurrenten zoals Ford en General Motors, die in eigen land marktaandeel proberen te winnen in het elektrische voertuigsegment. Tijdens het eerste kwartaal stegen de aandelen van Tesla met meer dan 60 proent om op vrijdag te sluiten op 207,46 dollar.

Bronnen: Lora Kolodny – CNBC

Foto: Maurizio Pesce – FlickrCC BY 4.0

 

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>