
Tesla leverde in het tweede kwartaal van 2025 circa 384.000 voertuigen, een daling van 14% vergeleken met een jaar eerder en de tweede opeenvolgende kwartaaldaling. De krimp wordt veroorzaakt door sterke concurrentie uit China en politieke tegenwind tegen CEO Elon Musk. Ondanks dit steeg het aandeel Tesla bijna 5% omdat de cijfers iets beter waren dan verwacht.
Deze cijfers tonen dat Tesla marktaandeel verliest door zowel externe concurrentie als interne uitdagingen. In de onderstaande grafiek zien we het koersverloop van Tesla:
Sterke concurrentie drukt Tesla-verkopen
Tesla kampt met toenemende concurrentie van Chinese EV-fabrikanten die nieuwere en betaalbaardere modellen aanbieden.
Tesla gaf aan dat klanten in het eerste kwartaal bestellingen uitstelden vanwege de vernieuwde Model Y, die sinds maart beschikbaar is.
In het tweede kwartaal produceerde het bedrijf 410.244 voertuigen, vooral Model 3 en Model Y, maar leverde 384.122 voertuigen. Dit was 14% minder dan de 443.956 leveringen in hetzelfde kwartaal vorig jaar:
De productie lag iets boven de leveringen, wat wijst op een lichte voorraadopbouw. Tesla rapporteerde ook 10.394 leveringen van andere modellen, waaronder de Cybertruck.
Deze pick-up werd sinds november 2023 acht keer teruggeroepen vanwege hardware- en softwareproblemen.
Politieke tegenwind en impact op Tesla
CEO Elon Musk ligt onder druk vanwege zijn politieke steun aan Donald Trump en de Duitse partij AfD, wat leidt tot protesten tegen Tesla.
Het Amerikaanse belastingpakket kan Tesla’s zonne- en batterijactiviteiten schaden en de EV-verkoop tegen 2035 met 100.000 voertuigen per jaar verminderen. Daarnaast dreigt Trump met het stopzetten van subsidies voor Musk’s bedrijven, waaronder Tesla en SpaceX.
Analisten zoals Gene Munster zien dit kwartaal als het dieptepunt, met cijfers 4% boven de verwachtingen. Ondanks een koersdaling van 22% blijft Tesla’s marktwaarde boven $1 biljoen. De kwartaalresultaten worden op 23 juli na beurs gesloten besproken.
Bron: CNBC
Foto: iStock