De Duitse economie wordt vaak bestempeld als de motor van de Europese economie. Tijdens de afgelopen jaren heeft die Duitse motor op volle toeren gedraaid. Maar, tijdens de afgelopen maanden is de economische motor van de EU wat gaan pruttelen. En mogelijk verbloemen de recente Duitse macrocijfers het werkelijke verhaal.

Het jaar 2018 was geen gemakkelijk jaar voor de Duitse economie. Als gevolg van de toegenomen handelsspanningen in de wereld werd de Duitse economie hard geraakt. Wat weinig mensen weten is namelijk dat de Duitse economie sterk afhankelijk is van haar export. En die export staat op dit moment, als gevolg van de handelsoorlog, onder druk.

Duitse productiesector kan het opnieuw zwaar gaan krijgen

Afgelopen woensdag werden er beter dan verwachte macrocijfers gepubliceerd over de Duitse productiesector. Zo wist de Duitse industriële productie in maart met 0,5% te groeien. Analisten hadden echter gerekend op een krimp van -0,5%.

De vraag is alleen of dit herstel ook van lange duur zal zijn. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat de Duitse nieuwe orders weinig goeds voorspellen. Deze indicator loopt normaliter vijf maanden voor op de productiecijfers. En de nieuwe Duitse orders voorspellen vijf zware maanden voor de Duitse productiesector.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>