Harihuka Kuroda van de Bank of Japan

In de strijd tegen inflatie betreedt Japan nu ook het tijdperk van de negatieve rente. De Bank of Japan besloot deze week totaal onverwacht om een negatieve rente van 0,1 procent in te voeren op haar depositorekeningen. Grote vraag is of deze maatregel succesvol zal zijn. De topman van de Japanse Centrale Bank, Haruhiko Kuroda, houdt ervan om de financiële markten te verrassen. Beleggers kijken dus niet meer vreemd op van onverwachte aankondigingen vanuit het land van de rijzende zon. Desalniettemin is de renteverlaging een schok voor de markt. Dat blijkt uit een eerdere peiling van Bloomberg, waarin maar één econoom een renteverlaging verwachte.

Grillig koersverloop

Ook het koersverloop op de beurs in Tokio liet zien, dat beleggers er nog niet over uit zijn wat deze maatregel nu eigenlijk betekent. Na de aankondiging ging de markt eerst omhoog, toen weer omlaag om vervolgens dik in de plus te eindigen (2,9 procent).

-1x-1

“Deze maatregel laat duidelijk zien dat de BoJ de yen wil verzwakken, om zo inflatie te importeren,” zo stelt Daisuke Karakama, econoom bij Mizuho Bank, tegenover Bloomberg. Maar Karakama is nog niet overtuigd dat negatieve rente de juiste stap is. “We weten niet wat de uitkomst zal zijn van dit beleid.” Hij is niet de enige analist die zo denkt. Ook Stefan Worrall van Credit Suisse uit zich in soortgelijke bewoordingen: “Ik heb de aankondiging nu meerdere keren gelezen, maar de implicaties zijn me nog niet geheel duidelijk. Ik ben dan ook sceptisch. Het komt op mij over als een geforceerde toepassing van een laatste redmiddel.”

Eerste keer voor Japan

De centrale bankiers volgen met het invoeren van negatieve rente hun collega’s in Europa, die deze beslissing al eerder namen. Financiële partijen moeten daardoor betalen om hun geld bij de centrale bank te stallen. De gevolgen op lange termijn zijn nog niet duidelijk. Maar Kazuhito Suzuki, strateeg bij Shinkin Asset Management, is wel van mening dat aandelen door deze maatregel op korte termijn een boost zullen krijgen. “Indien de rente door deze maatregel daalt, dan zal de yen verzwakken en de economie aantrekken.Dit kan weer leiden tot betere bedrijfsresultaten en hogere aandelenkoersen. Het is echter wel de eerste keer dat we negatieve rentes meemaken in Japan, dus de uitkomst staat zeker nog niet vast.” Wordt ongetwijfeld vervolgd…

>> Schrijf u in op de gratis nieuwsbrief van Slim Beleggen <<