china_crash

De aandelenhandel is dit jaar onrustig begonnen. De toonaangevende CSI 300-index in China is maandag vroegtijdig beëindigd omdat de koersen te hard daalden. De graadmeter stond 7 procent in het rood, waardoor een nieuwe maatregel om paniek op de markten te voorkomen direct in gebruik moest worden genomen. De harde koersval kwam onder meer door tegenvallende industriële cijfers, die duidden op een verdere krimp. Daarnaast anticipeerden beleggers op het einde van het tijdelijke verbod op de verkoop van aandelen door grootaandeelhouders van bedrijven.

Nieuwe maatregel

Sinds maandag wordt de aandelenhandel in China een kwartier gestaakt als de CSI 300 5 procent verliest. Bij een min van 7 procent wordt de handel voor de rest van de dag beëindigd. De CSI 300 bestaat uit de driehonderd belangrijkste bedrijven die zijn genoteerd aan de beurzen in Shanghai en Shenzhen. De crash in China werkte ook door op andere beurzen in de regio. Zo daalden de Nikkei in Tokio en de Hang Seng in Hongkong met ongeveer 3 procent. De beurs in Seoul ging met ruim 2 procent onderuit.

Industrie China koelt verder af

Een belangrijke oorzaak van de koersval in China was het PMI cijfer van private onderzoeksbureaus Caixin en Markit. Hun inkoopmanagersindex zakte in december van 48,6 naar 48,2. Dat is het laagste niveau sinds september.

Vrijdag wees een vergelijkbare graadmeter van de Chinese overheid ook al op aanhoudende krimp in de Chinese industrie, zij het dat dit cijfer een stukje positiever was. Die officiële inkoopmanagersindex ging in december van 49,6 naar 49,7.

-1x-1

“De situatie in China stabiliseert momenteel, maar de index komt nog altijd niet boven de 50 uit. Dit toont aan dat de Chinese industrie nog altijd te maken heeft met krimp,” aldus  Zhou Hao, econoom bij Commerzbank AG in Singapore. “Wij denken daarom dat de stimuleringsmaatregelen van de beleidsbepalers in Peking in de komende maanden zullen verruimen.”

Volg het nieuws van de financiële markten op de voet via de Facebookpagina van Slim Beleggen.