Andrew Mackenzie

Gedurende het eerste kwartaal van 2016 zijn de meeste grondstoffen opgeveerd vanaf de bodemprijzen die in januari werden neergezet. Grote vraag is nu of de commodity-prijzen een structureel herstel hebben ingezet. De topman van BHP Billiton, Andrew Mackenzie, is hoopvol gestemd: hij ziet tekenen van bodemvorming.

De topman van BHP gaf tegenover CNBC toe dat hij de ineenstorting van de olieprijzen niet had zien aankomen, maar hij denkt ook dat het ergste waarschijnlijk achter de rug is.

“Er zijn aanwijzingen dat de prijzen van veel grondstoffen stabiliseren; alleen de prijzen voor ijzererts kampen nog met veel neerwaarts risico,” zo zei Mackenzie tijdens een interview in Melbourne. “De realiteit is dat het aanbod van ijzererts nog altijd sneller groeit dan dat de vraag toeneemt.”

Op volle kracht verder

Men zou wellicht denken dat dit reden is voor BHP om te snijden in de productie. Maar niets is minder waar, zo blijkt uit de woorden van Mackenzie:

“Van alle producten die we maken, is ijzererts degene met het meeste neerwaartse prijsrisico. We maken echter nog steeds de meeste winst met dit product, ondanks de lage prijzen. We gaan dus op dezelfde weg door, want dit biedt kansen om marktaandeel te winnen én om acceptabele winsten te genereren.”

Positief over China

De topman van BHP blijft positief over de groei van China. Hoewel de vraag naar grondstoffen vanuit de Aziatische grootmacht is afgenomen, zal de vraag op termijn weer aantrekken dankzij de groeiende middenklasse: “Het is juist een goede zaak dat de beleidsbepalers de economische structuur van land veranderen. Deze herstructurering leidt op korte termijn dan wel tot minder vraag; op langere termijn zal de vraag echter weer toenemen dankzij de hervormingen die nu worden doorgevoerd.”

Bekijk hieronder het gesprek met de topman van BHP:

>>> Ziet u kansen in de grondstoffenmarkt? Bekijk dan nu ons Grondstoffenrapport <<<