staal_china Zhu Jimin zet iedereen die nog twijfelt aan de omvang van de crisis in de grootste staalindustrie ter wereld met beide benen op de grond. Volgens Zhu, vice-voorzitter van de China Iron & Steel Association, is de vraag naar staal samen met de prijs aan het instorten. Tegelijkertijd zijn banken zijn terughoudender met het verstrekken van leningen en stapelen de verliezen in de sector zich op. Zhu:

De productieverlagingen kunnen niet op tegen de dalende vraag. Daardoor verergert het overaanbod. Hoewel China recent meerdere keren de rente verlaagde, zeggen staalfabrieken dat de rentes op hun leningen juist stijgen.

Chinese staalfabrieken zijn goed voor de helft van de wereldwijde productie. Maar voor het eerst sinds een generatie daalt de lokale consumptie door een afkoelende huizenmarkt. Zo lag de Chinese vraag in september 8,7% lager dan een jaar geleden. En dat zet de sector onder zware druk. De prijs voor staal voor gewapend beton klapte sinds 2011 al met twee derde in.

staalsector_staal

Ook nemen de handelsspanningen toe nu de Chinezen proberen het overschot in het buitenland kwijt te raken. Volgens Shanghai Baosteel Group moet de Chinese productie uiteindelijk nog eens met 20% omlaag om de balans terug te laten keren:

De vraag in China verdampte in een ongekend tempo naarmate de economische groei haperde. En terwijl de vraag snel wegzakte, verlaagden staalfabrieken hun prijzen en verhardde de competitie om contracten af te kunnen sluiten.

In de eerste negen maanden van 2015 boekte de Chinese staalsector 28,1 miljard yuan, ofwel $ 4,4 miljard, aan verliezen. Het beursgenoteerde Angang Steel gaf eerder deze maand aan te verwachten komend kwartaal in de rode cijfers terecht te komen. Staatsbedrijven zitten nu al in de knel. Zo kon Sinosteel vorige week de verschuldigde obligatiecoupon niet meer ophoesten. Volgens Citigroup bevindt de Chinese staalindustrie zich nu in de zwaarste omstandigheden ooit. Macquarie Group, een Australische zakenbank, stelt ook dat de vooruitzichten nu het slechts ooit zijn gezien de ongekende verliezen. Ook Zhu voorziet meer pijn:

Financiering blijft een acuut probleem nu banken leningen aan de staalsector beperken.

<<< Ontdek hoe ook jij BEURSMILJONAIR kan worden >>>