Het Verenigd Koninkrijk heeft het vaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd en zal deze maand beginnen met het vaccineren. De kans is dus bijzonder groot dat ook de rest van Europa en de wereld het vaccin zal gaan goedkeuren en dat is uiteraard alleen maar positief voor de wereldeconomie en de financiële markten. Toch waarschuwt de Europese Centrale Bank dat men niet veel tijd mag verliezen. De distributie van de vaccins is een mogelijk risico.

We komen steeds dichterbij een oplossing voor de coronapandemie. Nadat verschillende farmaceutische bedrijven zeer effectieve vaccins hebben geproduceerd, kunnen ze nu stilaan toegepast gaan worden. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat het vaccin van Pfizer heeft goedgekeurd. Men verwacht deze maand nog de eerste vaccinaties.

Yannis Stournaras, gouverneurs van de Griekse centrale bank en lid van de Europese Centrale Bank, is positief over de ontwikkelingen maar waarschuwt toch dat er nog struikelblokken zijn. Meer bepaald de distributie van de vaccins. Een vertraging of onvoorziene problemen hieromtrent vormen een groot risico voor de Europese economie.

Perhaps vaccination delays, which for the moment, they are not obvious. Delays in vaccination could be a risk, if it happens — but I do not expect it according to the information we have.

Januari

De European Medicines Agency gaat zijn besluit pas geven op 29 december. Met andere woorden, op het Europese continent zal er pas gevaccineerd kunnen worden vanaf januari 2021. Zakenbank Goldman Sachs zei vorige week in een nota dat de vaccins een zeer positief effect zullen hebben op het herstel van de wereldeconomie.

Alle ogen zijn gericht op de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank volgende week. Hoewel de vaccins steeds dichterbij komen, blijft de situatie in Europa verslechteren. Het aantal besmettingen blijft hoog en de strenge maatregelen zijn nog niet van de baan. De 19 ministers van Financiën verwachten dat de Europese economie ook in het vierde kwartaal zal krimpen. Dat zou een gemiddelde krimp van 8 procent maken voor geheel 2020.

Bronnnen: CNBC

Foto: Gerd Altmann – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>