Chinese aandelen van technologiebedrijven hebben een zware klap gekregen op de beurs van Hong Kong. Tencent verloor bijvoorbeeld 5 procent van zijn beurswaarde omdat Amerikaans president Donald Trump uitvoerende orders had uitgevaardigd gericht op de Chinese apps WeChat en TikTok. Dat de Verenigde Staten Chinese technologiebedrijven aan het viseren is, doet beleggers vrezen dat ook andere bedrijven er aan zullen geloven.

Amerikaans president Donald Trump viseert Chinese apps zoals WeChat en TikTok. Hij vermoedt dat deze applicaties gegevens van gebruikers bemachtigen en doorspelen naar de Chinese inlichtingendiensten. Hij verbiedt Amerikaanse bedrijven om interactie te hebben met Tencent en ByteDance. Het sentiment op de beurs van Hong Kong voor aandelen van Chinese technologiebedrijven is maar povertjes. Tencent, eigenaar van WeChat, keldert met 5 procent.

Andere bedrijven in deze sector krijgen ook rake klappen. Aandelen van Semiconductor Manufacturing International Corporation dalen zelfs met 8,24 procent, smartphonemaker Xiaomi verliest 3,77 procent van zijn beurswaarde en Alibabe 3,77 procent. De Hang Seng Tech Index, die nog niet zo lang bestaat en waarop deze aandelen noteren, daalde met 3,37 procent.

Verbod

Het verbod treedt in voege binnen 45 dagen en kan mogelijks een tegenreactie van China uitlokken. De spanningen tussen beide landen loopt op deze manier alleen maar op. Het ziet er dus niet naar uit dat Trump van plan is om de spanningen met China te verlichten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei eerder deze week dat de regering-Trump wil dat ‘onbetrouwbare’ Chinese apps, zoals WeChat en TikTok, worden verwijderd uit Amerikaanse app stores. Pompeo heeft plannen om een ‘Clean Network’ op te starten dat potentiële nationale veiligheidsrisico’s in de kiem moet smoren.

Bronnen: CNBC

Foto: Piqsels

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger