Trump heeft een ware handelsoorlog ontketend. De president van de Verenigde Staten kondigde vorige week aan dat de VS 25% gaat heffen over de invoer van staal. Als reactie hierop liet Brussel weten dat de EU bereid is om tegenmaatregelen te nemen. Uiteraard bleef een reactie van Trump niet lang uit.

Volgens kenners is de kans aanwezig dat de Europese Unie daadwerkelijk maatregelen gaat nemen tegen het protectionisme van Trump. Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump werd er al gevreesd voor importheffingen en Trump komt zijn verkiezingsbeloftes nu steeds meer na. Volgens Trump is de importheffing op staal nodig om ‘dumping’ tegen te gaan.

Mogelijke importheffing op Europese auto’s

Overigens liet Trump nog weten dat mocht Brussel daadwerkelijk tegenmaatregelen gaat nemen, hij de Europese auto-industrie hard zal gaan aanpakken. Mogelijk gaat Trump in dat geval ook een importheffing toepassen op Europese auto’s. Als reactie daarop wisten de grote Duitse autofabrikanten BMW en Daimler tegenvallend te presteren op de Duitse beurs.

Volgens Bloomberg is er niet direct reden tot paniek. Mocht de importheffing op Europese auto’s er daadwerkelijk gaan komen, dan kan het effect meevallen. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek te zien dat de Duitse autofabrikanten op dit moment meer produceren in de VS dan dat ze exporteren naar Amerika. Wat dat betreft lijkt de reactie van de beleggers wat overdreven te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>