Een sterk staaltje, zo mag je het beleid van Donald Trump noemen om de olieprijs naar beneden te krijgen. De crash van het zwarte goud kan je dan ook historisch noemen, van het hoogste niveau in 4 jaar naar meer dan 20% lager in enkele weken. De oliecrash zette enkele insiders van olieaandelen alvast aan om fors eigen aandelen in te kopen.

Trump strooide de laatste maanden met tweets dat de olieprijs te hoog stond. En Trump krijgt (bijna) altijd zijn zin. Zo liet hij OPEC en Rusland weten dat hij sancties zou opleggen aan de export van olie die Iran produceert. Om het wegvallen van de Iraanse olie te compenseren, hebben de Russen en Saoedi-Arabië hun productie verhoogd.

Maar bij de uiteindelijke beslissing, besloot Trump om de 8 grootste afnemers van Iraanse olie uit te sluiten van het exportverbod. Zo ontstond er van de ene op de andere dag een enorme overproductie en crashte de olieprijs naar beneden.

Grafiek: Gratis nieuwsbrief Slim Beleggen

Favoriete Insider olieaandelen

Samen met de olieprijs kelderden ook de energieaandelen. Talrijke olieproducenten zagen hun beurskoers tientallen procenten zakken op enkele weken. Voor sommige insiders was dit het signaal om aandelen te kopen van hun eigen bedrijf.

Insiders hebben dan ook een veel beter zicht op de toekomst van hun bedrijf. Wanneer ze massaal kopen, betekent dit dat ze de beurskoers veel te laag vinden. Een herstel van de olieprijs kan hen snel gelijk geven.

Deze bedrijven zagen de sterkste insider trading de afgelopen weken:

Encana Corporation

Tussen 5 november en 11 november kochten 12 verschillende insiders voor meer dan $2,6 miljoen aandelen tegen een gemiddelde aankoopprijs van $8,78.

Resolute Energy

Op 1 november kocht Kimmeridge Energy Management (dat 10% van de aandelen in handen heeft) 446.000 extra aandelen tegen een gemiddelde koers van $26,81.

Nabors Industries

Begin november kochten 2 insiders voor meer dan $1,5 miljoen, 197.000 aandelen aan $5,14 en 100.000 aandelen aan $5,61.

McDermott Int’l

4 insiders kochten voor $1,25 miljoen aandelen tussen $8,68 en $10.

Bronnen: WWACNBC

Foto Credit: iStock