De val van Turkije is geen grote verrassing, toch niet voor experts op monetair gebied. Wie met de monetaire wetten speelt, dreigt altijd gestraft te worden. Dit was eerder al het geval in Argentinië, Brazilië, Venezuela, … en nu dus in Turkije. Maar deze keer dreigt opnieuw Europa het grootste slachtoffer te worden. Turkije kan zelfs een grotere crisis veroorzaken dan Griekenland.

Te veel macht is ook niet goed, zo blijkt maar weer. Vooral de controle over de Turkse centrale bank breekt Erdogan nu zuur op. Erdogan zorgde al jaren voor kunstmatig lage rentevoeten en het printen van geld om allerhande sociale projecten te financieren. Dit kwam de economische groei ten goede, maar sprookjes blijven helaas niet duren.

De geldhoeveelheid in Turkije verdrievoudigde de laatste 7 jaar en de rentevoet daalde naar 4,5%. Dit zorgde voor een forse daling van de lira. Om inflatie en de daling van de lira te stoppen, werd de rentevoet terug verhoogd.

Bankrun?

Wanneer investeerders eerder vrezen voor hun kapitaal, dan maakt het niet uit of de rentevoet 4,5% is of 18%. Ze willen gewoon hun geld terug.

Turkije heeft voor 30% van het bbp leningen uitstaan in Amerikaanse dollar. De fout die vele groeilanden maken, is dat ze verwachten dat de USD in waarde zal dalen. Hierdoor kunnen ze hun leningen gemakkelijker afbetalen. Maar de Federal Reserve slaagt erin om de rentevoet op te trekken waardoor de Amerikaanse dollar sterker wordt en worden leningen moeilijker af te lossen.

Turkije heeft hulp nodig, of Erdogan dat nu wil of niet.

Aangezien Europese banken een forse blootstelling hebben aan Turkse leningen (vooral BNP Paribas, BBVA en Unicredit) heeft Europa 2 keuzes:

  • Een bailout voor Turkije met het risico dat Erdogan zijn beleid gewoon verder zet
  • Geen bailout voor Turkije met het risico dat ze een grotere financiële crisis creëren dan Griekenland

Bron: Zerohedge

Foto Credit: Pixaby

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)