In Turkije houden ze niet zo van half werk. Na crisisberaad van de Turkse centrale bank werd de rente fors, zéér fors verhoogd in een wanhopig aandoende poging de val van de Turkse lira te stuiten en inflatie te bestrijden.
Dat was even schrikken in Turkije: de Turkse centrale bank verhoogde haar belangrijkste rentetarief in één keer van 4,5 procent tot maar liefst 10 procent. Turkije is één van de Emerging Markets met structurele onevenwichtigheden, een onder vuur genomen munt op de valutamarkten en geldt als één van de ‘Fragile Five.’ De eerste klap is een daalder waard: op de valutamarkten steeg de waarde van de Turkse lira tot circa 2,20 versus de Amerikaanse dollar. En dat is een aardig stapje verwijderd van het eerder bereikte all time low van 2,39. Eerder al verhoogde de centrale bank van India de rente, maar dan met slechts 0,25 procent. Ook in Rusland werd ingegrepen: er werd op de valutamarkt geïntervenieerd om de Russische roebel te steunen. Grote vraag is nu of dit het tij kan keren voor de Emerging Markets of dat meer stappen nodig zijn.
Turkije: kapitaalvlucht tegengaan
Turkije probeert met het fors optrekken van de rente een kapitaalvlucht uit het land tegen te gaan. Of dat met deze rentemaatregel ook lukt, zal nog moeten blijken. Vast staat wel dat de fors hogere rente een zware wissel zal trekken op de Turkse economie. Lenen wordt aanzienlijk duurder, terwijl de Turkse economie het toch voor een belangrijk deel moet hebben van relatief goedkoop krediet. Analisten juichen de stap van de Turkse centrale bank toe en hopen dat hiermee een trendbreuk wordt geforceerd met de ontwikkeling van de afgelopen dagen toen beleggers massaal hun geld terugtrokken uit alle Emerging Markets. SocGen’s analist Benoit Anne betitelde de stap van de Turkse centrale bank alvast als ‘game changer‘ tegen de Wall Street Journal. Het GROEIMARKTEN Rapport van Slim Beleggen geeft u alle in’s & out’s van investeren in landen als Turkije