Turkije Op Wall Street wordt vaak naar High Frequency Traders (HFTs) gewezen bij grote koersbewegingen. Welnu, op de beurs van Instanbul zet welgeteld 1 zo’n trader de markt naar zijn hand. Er is de laatste jaren heel wat te doen rond HFTs. In het boek ‘Flitshandel’ van Michael Lewis staat beschreven hoe deze spelers werken. Ze gebruiken algoritmes of ingewikkelde wiskundige modellen om winst te puren uit marktbewegingen (hoe klein ook). Meer info over het boek vindt u hier. Maar naast de bakermat Wall Street lijken dergelijke handelaars ook hun weg gevonden te hebben naar andere beurzen. Zo is er volgens Bloomberg één dergelijke trader actief op de beurs van Istanbul en zet hij de hele Turkse beurswereld op zijn kop.

Herif

De trader die ze ‘Herif’ of ‘de kerel’ noemen, maakte voor het eerst zijn opwachting anderhalf jaar geleden met een inzet van 400 miljoen euro op één dag. Door groot in te zetten, kan hij de in omvang beperkte Turkse beurs, volledig naar zijn hand zetten. Niemand heeft de identiteit van Herif tot nu toe achterhaald. Geen gemakkelijke klus want hij verandert steevast van broker. Zoals u kunt zien hieronder werkt hij nu met de broker Yatirim Finansman. turkey

Enorme impact

Op 22 februari liet hij weer van zich spreken door voor 486 miljoen lira (150 miljoen euro) aandelen te kopen. 15 keer zoveel als de tweede belangrijkste handelaar die dag, namelijk Merrill Lynch. En tussen 16 februari en 8 maart kocht Herif aandelen van de zes grootste Turkse banken en Turkish Airlines ter waarde van 350 miljoen euro. Het mag niet verbazen dat sommigen niet meer durven short gaan. Niemand heeft ooit zo’n grote speler gezien op de Turkse beurs, die volgens handelaars zelf de richting van de beursindex kan kiezen. Zijn komst was niet onverwacht aangezien de Turkse beurs op een nieuw, gesofisticeerd handelssysteem is overgeschakeld die flitshandel toelaat. Ze besefte evenwel niet de impact ervan. Het moraal van het verhaal: ook andere kleinere beurzen die moderniseren, zullen op de komst van dergelijke traders kunnen rekenen!

 << Beleggen in de Toekomst >>