Na vandaag zit het eerste halfjaar er op. Tijdens de eerste 6 maanden van dit beursjaar wisten met name de aandelenmarkten in positieve zin te verrassen. Zo had bijvoorbeeld de MSCI All-Country World Index te maken met het beste halfjaar in 19 jaar tijd. Voor de olieprijs was dit een halfjaar om snel te vergeten.

Bloomberg heeft voor ons de winnaars en verliezers van het eerste halfjaar in beeld gebracht. Op de bovenstaande staafgrafiek zijn de resultaten in beeld gebracht. De MSCI All-Country World Index wist de beste prestatie neer te zetten met een winst van meer dan 10%. Ook de euro wist goede zaken te doen. Dit had met name te maken met de hoopgevende verkiezingsuitslagen vanuit Frankrijk en Nederland. Ook de aantrekkende Europese economie wist haar vruchten af te werpen.

Olie terug in Bear Market

Waar winnaars zijn, zijn helaas ook altijd verliezers. Zo verliep het eerste halfjaar voor de olieprijs een stuk minder rooskleurig. Voor het eerst sinds augustus 2016 wist de oliemarkt weer in een Bear Market terecht te komen. En de onrust binnen de oliemarkt heeft alles te maken met het overaanbod die er heerst.

Ook voor de dollar liep het allemaal niet vlekkeloos. De nummer 1 wereldmunt wist tijdens de eerste weken van 2017 nog goede zaken te doen, maar daarna werd de neerwaartse trend ingezet. Op dit moment presteert de Amerikaanse economie een stuk minder goed dan een paar maanden geleden, en ook de schandalen rondom Trump hebben de dollar geen goeds gedaan.

Wie zullen de winnaars en verliezers van het tweede deel van 2017 gaan worden?