dalende olieprijs

De lage olieprijs baart veel mensen zorgen. Voorheen waren de meeste experts ervan overtuigd dat lage prijzen goed zijn voor de groei van de wereldeconomie, maar anno 2016 is die groep kleiner geworden. Steeds meer analisten waarschuwen dat de grote schulden en onhoudbare financieringstekorten in de olielanden kunnen leiden tot een wereldwijde recessie. Van Nigeria tot Venezuela staan regeringen van olielanden in de rij om een beroep te doen op organisaties als de Wereldbank en het IMF. De structureel lage olieprijs zorgt ervoor dat die landen externe hulp nodig hebben om verder onheil te voorkomen. Het zijn nu al roerige tijden in diverse olielanden. Politieke en sociale onrust grijpt langzaam om zich heen, omdat leiders pijnlijke maatregelen moet treffen om het begrotingstekort niet uit de hand te laten lopen. Zo schrappen Saoedi-Arabië en Brazilië talrijke energiesubsidies en snijden ze in de lonen van de publieke sector.

Begrotingstekort olielanden

Onderstaande grafiek laat zien dat de meeste olie-exporterende landen een poging doen om hun begrotingstekort in 2016 te verlagen. De overige landen doen er alles aan om hun tekort niet verder op te laten lopen.

-1x-1

“Een decennium vol overvloed is ten einde gekomen voor olie-exporteurs. Deze landen staan nu voor de uitdaging om te midden van de huidige schok in rustiger vaarwater te komen,” zo stelt Simon Williams, analist bij HSBC in London. “Er bestaan geen pijnloze manieren om de verliezen op te vangen.”

Structurele aanpassingen vergen tijd

Tevens worden olieproducenten gedwongen om hun economie versneld te diversificeren. Dergelijke structurele aanpassingen vergen veel tijd en kosten geld, zo zegt Williams: “Er is geen makkelijke manier om de structurele afhankelijkheid van olie in korte tijd te verminderen.”

Dat blijkt ook uit onderstaande grafiek die de economische vooruitzichten voor 2016 laat zien:

-1x-1-2

Het is duidelijk dat olieproducerende landen een moeilijke tijd te wachten staat. Het is nagenoeg onmogelijk om de economische groei aan te zwengelen indien de huidige prijsniveaus nog langer zullen voortduren. Daarom gaan er steeds meer geluiden op om gezamenlijk de olieproductie te verlagen. Momenteel zijn diverse landen met elkaar in overleg om te praten over een mogelijke productiestop. De tijd zal leren of men tot zo’n overeenkomst zal kunnen komen…

Volg het nieuws van de financiële markten op de voet via de Facebookpagina van Slim Beleggen.