Hillary Clinton

Twitter is een krachtig medium. Dat bewees een tweet van Amerikaans Presidentskandidaat Hillary Clinton nogmaals. Hillary Clinton beloofde namelijk een plan op te stellen tegen prijsverhogingen in de farmaceutische industrie. Dit zorgde voor een massale verkoopgolf onder de biotechbedrijven. Turing Pharmaceuticals kocht recent het patent voor het medicijn Daraprim. Dit medicijn wordt onder andere gebruikt bij aidspatiënten. Turing Pharmaceuticals verhoogde de prijs van het medicijn van de ene op de andere dag met 5.500% terwijl dit medicijn al sinds de jaren ’50 op de markt is. Turing Pharmaceuticals zou de prijs per pil willen optrekken van $13,50 naar $750. De pil die oorspronkelijk werd ontwikkeld door GlaxoSmithKline kostte in het begin slechts $1. Martin Shkreli van Turing Pharmaceuticals zei tegen Bloomberg TV:

“Dit medicijn kost $50.000. Zelfs aan die prijs is dat een no-brainer om uw leven te redden.”

Bernie Sanders was een van de eerste die zich kantte tegen deze gigantische prijsverhoging.

“Dit medicijn is noodzakelijk voor veel zwakkeren onder de bevolking. Een prijsverhoging zal een enorme impact hebben op deze mensen. De nood aan goede medicatie is onontbeerlijk voor het gezondheidssysteem.”

Maar het is pas na een tweet van Hillary Clinton dat de bal pas echt aan het rollen ging.

Na de tweet begon de iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) fors te dalen. Deze ETF sloot de dag af met een verlies van 5%. Van de top-10 verliezers uit de Nasdaq 100 kwamen er 9 uit de biotechsector waaronder BioMarin Pharmaceutical (BMRN), Biogen (BIIB), Regeneron Pharmaceuticals (REGN), Gilead Sciences (GILD)  en Celgene (CELG). Ook in Europa moesten de farmaceutische bedrijven achteruit na de tweet van Clinton. GlaxoSmithKline en AstraZeneca daalden meer dan 3%, het Ierse Shire daalde meer dan 4%.

20% tot 60% winst per jaar? Kijk hier hoe u dat doet