Op valutagebied hebben we te maken gehad met een interessant beursjaar. Uiteraard duurt dit beursjaar nog 6 weken, maar het is de hoogste tijd om alvast de voorlopige balans op te maken. Opvallend genoeg wist het Britse pond zich dit jaar te herstellen van de flinke prijsval van een jaar geleden. Houdt deze stijgende trend ook in de toekomst stand?

De meeste beleggers weten wel dat de werkelijkheid niet altijd strookt met de bewegingen op de markten. Zo zullen de meeste Britten niet kunnen spreken over een ‘geslaagd jaar’. Het Britse pond wist zich weliswaar voor een groot deel te herstellen, maar de Brexit-problemen worden er niet bepaald minder op. De Britse premier Theresa May heeft het zichtbaar moeilijk en het Britse volk begint steeds meer het vertrouwen te verliezen in de vrouw die het Verenigd Koninkrijk moet gaan helpen om op een zo gunstig mogelijke manier de EU te verlaten.

Theresa May wankelt zichtbaar

De twijfels over May komen helaas niet op een bepaald ideaal moment. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is namelijk te zien dat het Britse pond tegenover de dollar bij de steunlijn terecht is gekomen. Mocht deze steunlijn breken, dan komt daarmee een einde aan de stijgende trend van de afgelopen 11 maanden.

Voor de Britten zal het jaar 2018 opnieuw een grote uitdaging gaan worden. De Britten beginnen door de stijgende consumentenprijzen steeds meer de nare gevolgen te ondervinden van hun eigen besluit om de EU te verlaten. Een dalend pond zou extra zout in de wonden kunnen gaan strooien.