Het Zwitserse UBS heeft zijn resultaten voor het eerste kwartaal van dit jaar gepubliceerd en met succes. De zakenbank wist de verwachtingen van analisten te overtreffen, zelfs nu het zijn blootstelling aan Rusland aan het afbouwen is. De nettowinst tijdens de eerste drie maanden van het jaar bedroeg 2,136 miljard dollar, ruim boven de verwachting van 1,79 miljard dollar.

De resultaten van het eerste kwartaal dit jaar overtreffen ruimschoots de verwachtingen van analisten. De Zwitserse zakenbank UBS wist 2,136 miljard dollar nettowinst te draaien, dat is aardig meer dan de 1,79 miljard dollar die men had voorspeld. Dat is een stijging van 17 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Behoorlijk positief gezien ze hun blootstelling aan Rusland sterk hebben afgebouwd de afgelopen weken. Voorheen zeiden ze al dat hun ‘exposure’ gelimiteerd was op slechts 400 miljoen dollar, dat was eind 2021 nog 600 miljoen dollar. Bovendien is er ook geen materiële blootstelling aan Oekraïne of Wit-Rusland. Verder doen ze ook geen nieuwe zaken in Rusland of met klanten die er gevestigd zijn. CEO Ralph Hamers benadrukt echter de risico’s.

Macroeconomic, geopolitical and market factors created a high level of uncertainty in the first quarter, with Russia’s invasion of Ukraine, COVID-related restrictions and lockdowns, higher volatility, the lower economic growth outlook, and concerns about higher inflation and the monetary policy response.

Risico’s

Tot dusver loopt het dus goed voor UBS ondanks de risico’s op de markten. Veel zal afhangen van wat de centrale banken gaan doen om de inflatie te bestrijden. Hun acties zullen directe gevolgen hebben voor de resultaten van banken zoals UBS. Volgens CEO Ralph Hamers reageert de Europese Centrale Bank op basis van wat hun Amerikaanse collega’s doen.

Hamers is van mening dat de ECB wat aan de trage kant is gezien de Fed al stappen heeft gezet. Volgens de ECB zijn er voldoende middelen om een renteverhoging niet te moeten doen of nog even uit te stellen. Hamers verwacht echter dat een eerste renteverhoging er zit aan te komen eind dit jaar. De obligatieaankopen zullen in ieder geval beëindigd worden in juni.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Martin Abegglen – FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>