De dollar heeft een uitstekende week achter de rug liggen. De Amerikaanse munt wist sterk te profiteren van de woorden van Jerome Powell. De Fed-voorzitter liet op woensdag weten dat de centrale bank rekening houdt met twee renteverhogingen voor het einde van 2023. Voor commoditybeleggers is het te hopen dat hij deze woorden snel intrekt. Een uitbraak bij de dollar kan immers slecht nieuws betekenen voor commodities.

Over het algemeen kunnen we stellen dat commodities gebaat zijn bij een zwakkere dollar. Dat is ook een van de redenen waarom de commoditysector tijdens de voorbijgaande maanden zulke goede zaken wist te doen. Wat dat betreft is het dus van cruciaal belang dat de dollar binnen een dalende trend beweegt.

Komt er een einde aan de prijsrally bij commodities?

Toch kan er binnenkort een einde komen aan deze dalende trend. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, te zien dat de Dollar Index bezig is aan een opwaartse uitbraak. Dit jaar werd al tweemaal de belangrijke steunzone getest en in beide keren wist de dollar vanaf die zone op te veren. Op dit moment wordt zelfs de weerstandslijn onder vuur genomen en bij een definitieve doorbraak mag er gesproken worden over een ‘trenddraai’.

Deze trenddraai kan een grote bedreiging zijn voor de stijgende trend bij de commoditysector. Een duurdere dollar zal er in ieder geval voor zorgen dat de commoditystieren over extreem goede krachten moeten beschikken om de prijsrally intact te houden. Wat dat betreft kunnen commoditybeleggers maar beter de situatie rondom de dollar nauwlettend in de gaten houden.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>