Vandaag komen de OPEC-landen bijeen om te praten over de toekomst van de oliemarkt. Het is duidelijk dat de maatregelen die het afgelopen jaar werden gemaakt, vooralsnog niet echt effect hebben gehad. De olieproductie mag dan wel gedaald zijn, er is nog steeds sprake van een overaanbod op de oliemarkt.

Op dit moment gooien met name Amerika en Irak roet in het eten. Zo werd de afgelopen weken duidelijk dat de Amerikaanse schalieproductie op dit moment op volle toeren draait. Wat echter veel minder mensen weten, is dat Irak zich op dit moment niets aantrekt van de gemaakte afspraken. Het op één na grootste olieland ter wereld bleef de afgelopen maanden gewoon doorpompen.

Irak gooit roet in het eten

irak-opec-1

Op de eerste grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat Irak tijdens het eerste kwartaal van 2017 dagelijks 80.000 barrels aan olie meer wist te produceren dan volgens de OPEC toegestaan was. Dit effect werd gelukkig opgevangen door de veel lagere Saoedische olieproductie.

irak-opec-2

Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Iraakse olieproductie sinds het jaar 2010 al flink in de lift zit. In vergelijking met het jaar 2007 is deze olieproductie zelfs meer dan verdubbeld. Wat dat betreft is het niet vreemd dat de olieprijs de afgelopen jaren zoveel terrein heeft moeten inleveren.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>