Uranium zit bij veel beleggers in het verdomhoekje. En dat heeft natuurlijk veel te maken met het ongeluk in Fukushima. De prijs van uranium heeft als gevolg daarvan rake klappen opgelopen. Hier ligt dan ook een kans voor alerte beleggers. Het drama in Fukushima heeft de mensheid twee keer doen nadenken over nucleaire energie. Maar de schok van het drama ebt langzaam aan weg, waardoor er stilaan bijzonder sterke groeicijfers naar de oppervlakte komen. Eén van de belangrijkste daarvan is het einde van het Russische programma dat uranium uit de ontmanteling van zijn kernkoppen aan de Verenigde Staten leverde. De laatste 20 jaar ontmantelde Rusland 20.000 kernkoppen en voorzag de Verenigde Staten daardoor van 13.000 metrische ton uranium. Dit is gelijk aan de helft van de Amerikaanse behoefte aan uranium om zijn kernreactoren te laten draaien. Dit programma is sinds eind vorig jaar ten einde waardoor de Verenigde Staten ergens anders zijn uranium zal moeten halen.
Uranium: niet alleen de VS is op zoek
Het Amerikaanse USEC heeft dan wel een deal gesloten met het Russische Russia’s Techsnabexport (TENEX) om een deel van dit tekort op te vangen, maar dit zal maximaal de helft van het vorige programma uitmaken en zal pas in 2015 op volle kracht komen. Dit wil zeggen dat de Verenigde Staten nog steeds op zoek moet gaan naar een extra 4.000 à 5.000 ton uranium. Maar de Verenigde Staten zal niet de enige zijn die achter extra uranium aan zal gaan. Japan zelf is ook van plan om opnieuw te beginnen met kernenergie. Het land betaalt zich momenteel blauw aan de import van (dure) olie en gas. De regering van Shinzo Abe was altijd al genegen om de kernreactoren terug operationeel te maken. De eerste stappen zijn hier ondertussen voor genomen. Dit zou in orde moeten zijn tegen het einde van dit jaar.
Lange termijn
Dat zijn dan de twee korte termijn katalysatoren die de uraniumprijs na jaren van depressie terug nieuw leven in kunnen blazen. Maar er zijn ook nog voldoende katalysatoren die een stijgende uraniumprijs voor lange termijn zullen ondersteunen. Er zijn momenteel 60 reactoren in aanbouw in 13 verschillende landen: 16 daarvan komen meer dan waarschijnlijk dit jaar nog online. Onderstaande staatje geeft een goed overzicht:
De uraniummarkt staat dus voor een forse opleving in 2014. Naarmate er steeds meer nieuwe kernreactoren online komen of worden heropgestart, zal de markt wakker worden voor het potentieel van en de onderwaardering in de uraniumprijs. De grootste rendementen worden geboekt wanneer het in een sector van zeer slecht naar iets minder slecht gaat. Een feit dat alom bekend is bij contrair ingestelde beleggers: kopen wanneer iedereen ergens zijn buik van vol heeft. Het GRONDSTOFFEN Rapport wijst u op de grote kansen die de uraniumsector nú biedt. Download het rapport vandaag nog voor een stevig rendement morgen