Veel beleggers maken beslissingen op basis van emoties. Dat is waarom een aandelenbeurs door diepe dalen en hoge toppen gaat. Wanneer we geld sparen, uitgeven of investeren doet dat iets met ons brein. Zelfs onderhandelingen over geld zorgt ervoor dat ons brein gekke dingen doet. Kabir Sehgal zocht naar antwoorden over hoe ons brein reageert in studies die met geld te maken hebben. Hieruit concludeerde hij dat ons brein heel wat activiteiten vertoont wanneer het over geld gaat. 1. Uw buikpijn als u dreigt geld te verliezen, is echt In 2003 deed men een studie waarbij 2 vreemde mensen een bepaalde som geld onder elkaar moesten verdelen. De ene persoon mocht een voorstel doen en de andere persoon moest beslissen of hij/zij ermee akkoord ging. Zonder akkoord kreeg geen van beide iets. Verrassend genoeg nam meer dan 50% van de mensen een oneerlijk aanbod niet aan. Dit is irrationeel gedrag aangezien men bij een oneerlijke verdeling nog steeds meer kreeg dan wanneer ze het bod afsloegen en niets kregen. Maar de studie kwam er ook achter dat het deel in ons brein dat geassocieerd wordt met pijn en angst ook geassocieerd wordt met honger. Dit deel van ons brein bevat bepaalde cellen die voornamelijk ook in ons verteringsstelsel teruggevonden worden. Wanneer u dus een buikgevoel ervaart bij een belegging, dan is dat een echt gevoel dat in de buik geactiveerd wordt. 2. Geld verdienen is zoals cocaïne snuiven
Uit een studie van 1997 blijkt dat ons brein eenzelfde hoge activiteit vertoont bij iemand die veel geld verdient als bij iemand die cocaïne gebruikt. Deze activiteit bevindt zich in het brein waar beloning, plezier, motivatie en verslaving zich bevindt. Wanneer mensen zeggen dat geld verdienen een drug is, zitten ze er niet ver naast.
3. Risicovolle beslissingen nemen we ergens anders dan veilige beslissingen Een derde studie uit 2005 liet de deelnemers beslissen tussen risicovolle aandelen of risicovrije obligaties. De deelnemers werden aangemoedigd om een slechte beslissing te nemen als investering. De risico-zoekende fouten werden geassocieerd met een hoge activering van de nucleus accumbens, terwijl risico-aversie fouten werden gekoppeld aan de activering van de anterior insula, een knooppunt van sociale emoties en zelfbewustzijn. Deze emoties zijn sterk aanwezig bij mensen die empathisch zijn en anticiperen op pijn.