cash pond

Het is een opvallend fenomeen: de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk behoren beiden tot de beter presterende Westerse economieën. Desondanks verschilt het beleid van de Fed significant ten opzichte van de Bank of England. De laatste heeft namelijk nog geen signaal afgegeven aan de markt dat er een renteverhoging aankomt. Valutahandelaren verwachten dan ook een daling van de Britse pond in 2016. Normaalgesproken volgt de BoE een renteverhoging van de Fed binnen 3 maanden. Maar eerder bleek al dat analisten ervan uitgaan dat de Britse rente niet voor januari 2017 zal worden verhoogd. Die afwijking is opvallend te noemen. Er zijn echter meerdere redenen die verklaren waarom de markt denkt dat een renteverhoging voorlopig nog niet plaats zal vinden. Zo wijzen de laatste economische cijfers op een afname van de groei in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast neemt de onzekerheid toe over de uitkomst van het Britse EU-referendum. “Een mogelijk vertrek van Groot-Britannie uit de EU kent enkel verliezers. Zo’n situatie kan ertoe leiden dat de BoE geen renteverhoging in 2016 zal implementeren,” zo stelt Vincent Chaigneau, valutastrateeg bij Societe General in London.

Toename bearish posities

Dit alles leidt weer tot bearish posities op de Britse pond. Immers, het uitblijven van een Britse renteverhoging zal naar alle waarschijnlijkheid  leiden tot een waardevermindering van de pond tegenover de dollar. Uit onderstaande grafiek blijkt dat handelaren niet meer zo bearish op de pond zijn geweest sinds juni 2015:

-1x-1

Het negativisme rondom de pond is voor de valutastrateeg van SocGen geen verrassing: “In de geschetste context is het logisch dat op korte termijn steeds meer handelaren kiezen voor een long dollar short pound positie.”

<< Volg Slim Beleggen op FacebookTwitterInstagram en LinkedIn >>