Het is vanaf nu mogelijk om de nieuwe dakpannen van Tesla met ingebouwde zonnepanelen te bestellen. Via een voorschot van $1.000 kan je inschrijven om je huis te laten bedekken met het goedkoopste dak, aldus CEO Elon Musk. Leveringen volgen later dit jaar.

In oktober vorig jaar onthulde Elon Musk 4 soorten dakpannen waar zonnepanelen zijn ingebouwd. De dakpannen in glas zijn de eerste die geproduceerd zullen worden, vlak glas en glas met textuur. Een dak van 185 m² kost volgens de berekening op de website €45.000 en zou de komende 30 jaar voor €58.000 energie produceren.

dakpannen tesla

De initiële kostprijs van een Tesla dak is hoger dan een gewoon dak. Maar je krijgt er wel gratis energie voor in de plaats. De dakpannen van Tesla zijn ook goedkoper dan een gewoon dak met achteraf een installatie van zonnepanelen. Elon Musk belooft een levenslange garantie en minstens 30 jaar energieproductie.

Het geïntegreerd energiemodel van Tesla

Dankzij deze dakpannen met ingebouwde zonnepanelen zet Tesla een volgende stap naar een geïntegreerde, groene energievoorziening. Zo zullen de dakpannen het huis kunnen voorzien van elektriciteit in de dag. Via de Powercell batterijen van Tesla kan je de zonne-energie opslaan voor het energieverbruik ’s nachts. En je kan de zonne-energie overdag en ’s nachts gebruiken om je elektrische wagen, een Tesla uiteraard, op te laden.

Tesla gaat ook een nieuwe strategie aan de dag leggen om de dakpannen te verkopen. In plaats van de traditionele deur-aan-deur verkoop van het overgenomen SolarCity, test Tesla momenteel de verkoop uit in de winkels van Tesla Motors. Het wil op die manier een soort Apple Store strategie hanteren.

Uit de eerste testen blijkt dat de nieuwe strategie 50% tot 100% efficiënter is. De komende 6 maanden zal Tesla de zonnepanelen in 70 winkels te koop aanbieden.

Bestel hier je dakpannen van Tesla

Tesla neemt ook het volledige proces van de installatie voor zijn rekening: verwijderen van het oude dak, het ontwerp, de vergunningen, installatie en onderhoud. Naar schatting zou de installatie van een Tesla dak ongeveer een week duren.

Bron: Bloomberg

Foto: Tesla