De problemen inzake de schulden binnen de Chinese vastgoedsector kunnen de Chinese economie, en de globale economie, in een ‘wurggreep’ houden. De problemen zouden niet alleen bij Evergrande Group zitten, ook andere vastgoedbedrijven in China hebben te maken met hoge schulden. Dit wordt wellicht de grootste uitdaging voor de Chinese economie.

De Chinese economie staat voor een uitdaging, de vastgoedsector vertoont steeds meer signalen van een schuldencrisis en dat zou de economie overhoop kunnen helpen. Niet alleen Evergrande Group heeft een torenhoge schuldenberg, ook Kaisa Group Holding kon vorige week een couponbetaling niet uitvoeren wegens liquiditeitsproblemen.

George Magnus, econoom en onderzoeker bij China Centra aan de Oxford universiteit, is van mening dat dit dé grootste uitdaging wordt voor de Chinese economie de komende jaren. Hij benadrukt dat de Chinese overheid twee decennia lang de vastgoedmarkt heeft helpen uitbreiden en ondersteunen en dat ze deze keer wellicht zullen afhaken.

I think it is the debt that really is the most imminent, and I think we can see this in the property sector, which is sort of a metaphor for what’s going on in the rest of the economy amongst local governments, state enterprises and so on. I think the property market really has reached a tipping point now.

Bbp

Volgens onderzoek van Harvard professor en econoom Kenneth Rogoff en IMF econoom Yuanchen Yang, maakt de Chinese vastgoedsector 29 procent deel uit van het Chinese bbp. Dit behelst alles omtrent vastgoedinvesteringen, diensten zoals gebouwbeheer, huren en kopen en noem maar op. Dat is een aanzienlijk groot deel van het bruto binnenlands product.

If 29% of GDP just marks time, let alone declines, for the next 10 years … you will know all about it, and people that sell into that market, whether internally or from outside, will also feel that.

Zijn opmerkingen sluiten aan bij die van de Texas A&M Economics Professor Li Gan. Die zei vorige week dat de Chinese vastgoedsector aanzienlijk kleiner moet worden om de economie in het algemeen stabiel en gezond te houden. 29 procent van het bbp is namelijk te veel.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>