Dat de Amerikaanse centrale bank op de rem is gaan staan, zal voor niemand onbekend zijn. Toch zijn de Fed-leden een stuk strenger gestemd dan waar de meeste beleggers op hadden gerekend. Zo is de Fed actief bezig met het (versneld) afbouwen van haar gigantische balans. Voor de beurs kan dit grote gevolgen gaan hebben.

Sinds het begin van februari worden de aandelenmarkten al geconfronteerd met dalende beurskoersen. Tijdens de afgelopen weken zijn er diverse herstelpogingen geweest, maar de echte overtuiging ontbrak daarbij. Overigens is het niet vreemd dat steeds meer beleggers twijfels krijgen over de levensduur van deze Bull Market. Zo is de belangrijkste koper (Fed) getransformeerd in een verkoper.

Afbouwen van de Fed-balans heeft gevolgen voor de financiële markten

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van TopDownCharts, is het verband tussen de balans van de Amerikaanse centrale bank en de koers van de S&P 500 index in beeld gebracht. De Fed is tijdens de afgelopen maanden actief bezig geweest met het afbouwen van haar gigantische balanspositie en Wall Street ondervindt daar steeds meer hinder van.

Toch zullen de beleggers hier aan moeten wennen. Door het ruime monetaire beleid van de afgelopen jaren is de Fed-balans werkelijk in waarde geëxplodeerd. En er moeten nog heel wat verkooptransacties plaatsvinden om deze balans weet terug te brengen tot een acceptabel niveau.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)