A demonstrator holds placards to protest U.S. debt in front of the Capitol in Washington

Voor iedereen zal het wel bekend zijn dat de schuld van Amerika torenhoog is. De schuld blijft ook steeds verder groeien waardoor sommige mensen op de alarmknop blijven drukken. Een oplopende schuld gaat vroeg of laat betaald moeten worden. De reden waarom de schuld de laatste vijf jaar weer flink is toegenomen heeft te maken met de stimulering van de Amerikaanse economie. U raadt het misschien al wel, deze stimulering was telkens ook voelbaar bij de Amerikaanse beurzen. Als we namelijk naar het verband kijken tussen de Amerikaanse schuld en de S&P 500 dan kunnen we constateren dat deze ongeveer parallel aan elkaar lopen. De afgelopen vijf jaar is de Amerikaanse schuld bijvoorbeeld flink opgelopen, maar de S&P 500 deed dat ook. Toch is Amerika weer bezig om de schuld af te betalen. Afgelopen maand zagen we namelijk een verrassende daling in de schuld. Deze daling is niet direct terug te zien in de S&P 500, deze steeg nog gewoon verder.

Amerikaanse schuldenberg kan verder afbetaald worden

Nu de Fed ook bezig is met het verlagen van het stimuleringsbeleid zou de Amerikaanse schuld de komende maanden wel eens flink afbetaald kunnen worden. En gezien het verleden zou dit dus ook indirect een lagere koers bij de S&P 500 opleveren.

NYSE-margin-debt-SPX-since-1995

Op het plaatje hierboven is het verband tussen de Amerikaanse schuld en de S&P 500 goed te zien. Ook zien we aan het einde dat de Amerikaanse schuld naar beneden wil gaan. De S&P 500 heeft daar vooralsnog niet op gereageerd. We zijn natuurlijk ook nog in een vroeg stadium. De Amerikaanse schuld zal eerst flink verder afbetaald moeten worden alvorens we echt verschil zullen merken bij de S&P 500. De toon lijkt in ieder geval gezet te zijn. Maak niet langer meer onnodige fouten – Download de BEURSBIJBEL