Verenigde Staten

Het herstel van de financiële crisis duurt inmiddels alweer zo’n 5 jaar. Toch laat de groei volgens Keith Wade en Azad Zangana, economen bij Schroders, nog op zich wachten. De groei is volgens hen het best te vergelijken met de afvlakkende grafiek van een vierkantswortel. Zij wijzen er dan ook op dat na de crisis en het aanvankelijke herstel, de groei van de wereldwijde economie zich vlak ontwikkelt. De economen stippen aan dat de economische groei voor het vierde jaar op rij rond de 2,5 procent blijft steken, waarbij de lage groeicijfers vooral te maken hebben met de groeivertraging in de opkomende markten. De oorzaak moet volgens hen gezocht worden bij een vraaguitval in de Verenigde Staten en Europa.

Verenigde Staten

Op de korte termijn voorzien Wade en Zangana een aantrekkende activiteit in de ontwikkelde landen, dankzij een toename van de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten en een economische wederopstanding van Europa en Japan. Zij noemen deze trends dan ook een gunstige voorbode voor de rest van dit jaar. Verder wijzen de leidende indicatoren volgens hen op een robuuste tweede helft van het jaar. Zo stimuleren de lagere kosten voor energie, het ruime monetaire beleid en de afnemende bezuinigingsdruk de vraag in de westerse landen, stellen de economen. Maar ondanks de gunstige vooruitzichten voor de rest van dit jaar, zit een terugkeer naar groeicijfers van voor de crisis er nog niet in. ‘De Verenigde Staten waren toen de locomotief van de wereldeconomie. Verder stegen de assetprijzen en piekte de kredietverlening. Dat laatste ontbreekt nu’, stellen Wade en Zangana. Verder noemen ze de trendgroei zwakker dan 10 jaar geleden, wordt de arbeidsmarkt krapper en zullen lonen en inflatiedruk beginnen te stijgen.

Verenigde Staten niet langer locomotief

De VS nadert het eind van zijn economische cyclus en de sterke dollar werkt een verdeling van de vraag in de rest van de wereld in de hand. De Amerikaanse economie is dan ook niet meer in staat opnieuw de rol van locomotief voor de rest van de wereldeconomie te vervullen. Ook Japan en de eurozone lijken die rol niet op zich te kunnen nemen. Er rest ons dan ook niets anders dan een vlak herstel, aldus de economen. Lees onze favoriete beurstips in dit gratis rapport