Toen Donald Trump de touwtjes nog in handen had, werd de relatie tussen de Verenigde Staten en China stevig op de proef gesteld. Hij voerde hoge importheffingen in op Chinese goederen. Volgens een voormalige Amerikaanse diplomaat en handelsonderhandelaar is het beter dat president Biden deze maatregelen terugdraait omdat Amerikaanse bedrijven de dupe zijn.

De relatie tussen de Verenigde Staten en China is nog altijd behoorlijk slecht mede dankzij het toedoen van voormalig president Trump. Toen hij het nog voor het zeggen had, waren er spanningen tussen beide landen door onder andere hogere importheffingen op Chinese goederen. Aan deze maatregelen heeft president Biden nog niets veranderd.

Mochten beide landen besluiten om het bij te leggen en de wederzijdse importheffingen terug te schroeven, dan zou dat volgens Frank Lavin een wereld van verschil maken. De voormalige Amerikaanse diplomaat en handelsonderhandelaar denkt dat de Amerikaanse economie gebaat is bij een betere relatie met één van zijn grootste handelspartners.

But I do think that in the same breath it would be wise to remove the tariffs because the tariffs hurt American businesses, American consumers, American workers just as they hurt the Chinese economy.

Handelsrelatie

Hij adviseert president Biden om de problemen niet te ontwijken maar aan te pakken. Wat Biden heeft gedaan is Trump’s beleid omtrent China gewoon verdergezet. Bij de start van zijn presidentschap had Biden ook benadrukt dat de Verenigde Staten een ‘harde aanpak’ zal blijven hanteren tegenover China. Toch zal er een ‘evaluatie’ plaatsvinden inzake de handelsrelatie met China, aldus handelsvertegenwoodiger Katherine Tai.

Aan de andere kant van de wereld lijkt president Xi Jinping wat milder te zijn. Hij benadrukt dat China zal blijven samenwerken met andere landen en handelstarieven wil verlagen om de handelsrelaties te verbeteren. Of hij daarmee refereert naar hun handelsrelatie met de Verenigde Staten, is echter niet duidelijk. Lavin zou alleszins voorstander zijn.

Bronnen: Yen Nee Lee – CNBC

Foto: Henrikas Mackevicius – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>