robot-sign

Geldcreatie van centrale banken leidt tot inflatie. Dat was de conventionele wijsheid die door veel mensen werd onderschreven. Maar die aanname staat nu hevig onder druk. Niet alleen overdadige investeringen in de grondstoffenmarkt – mogelijk dankzij kwalitatieve verruiming – leiden momenteel tot neerwaartse druk op de prijzen. Ook automatisering speelt hierbij een belangrijke rol. “Wanneer de robots arriveren, zal de rente dalen.” Dat is nu zo langzamerhand de conventionele wijsheid, afgaande op de discussies in Davos tijdens het World Economic Forum. Twee oorzaken liggen hieraan ten grondslag:

  1. Automatisering leidt tot banenverlies en zwakke loongroei.
  2. Robots zorgen voor een flinke toename van de productiviteit.

Deze twee factoren leiden tot een langdurige neergaande druk op prijzen. En dat betekent weer dat de huidige periode van disinflatie pas het begin is van een fase die nog veel langer zal duren. In de woorden van Axel Weber, topman van UBS: “Technologische vooruitgang zal de opkomst van inflatie tegenhouden.”

Verlies miljoenen banen

De zorgen over automatisering richten zich vooral op de minder geschoolde werknemers. Het Forum in Davos berekende dat meer automatisering zal leiden tot het verlies van 5 miljoen banen in de 15 grootste economieën van de wereld. “Het eerste effect van robotisering is dat banen voor laaggeschoolde werknemers zullen verdwijnen, hun lonen zullen dus lager worden,” zo legt Adam Posen, voormalig Bank of England bestuurder, uit aan Bloomberg. “Dat verschijnsel zal zich in de loop der tijd wel weer corrigeren, maar in de komende jaren zal het neerwaartse effect op de prijzen nog fors zijn.”

Negatieve gevolgen robots beperken

In Davos werd dan ook veel gediscussieerd over radicale maatregelen om de negatieve gevolgen van automatisering te beperken. Zo spreken sommigen over herziening van de belastingstelsel, waarbij de getroffen werknemers gecompenseerd kunnen worden voor het verlies in inkomen. Een andere maatregel die steeds vaker wordt geopperd, is het invoeren van een basisinkomen. “Automatisering zal leiden tot een radicale verandering van de maatschappij,” zo waarschuwt Johan Dennelind, topman van TeliaSonera, een Zweeds telecombedrijf. “Het kan pijnlijke gevolgen hebben. Dat moeten we nu onderkennen, zodat we ons goed kunnen voorbereiden op wat gaat komen.”

<<< Beleggen in de technologie van de toekomst doet u HIER >>>