Hoe diep kan je vallen als sector? 10 jaar geleden wou geen enkele belegger dit spektakel missen, vandaag blijven er alleen nog enkele ruïnes over. Maar zolang er vraag is naar deze grondstof, is er leven. En zoals een Feniks verrijst uit zijn assen, kan ook de markt voor Uranium terug gaan leven. Wie die rit vanaf het begin kan volgen, kan er wel eens veel geld mee verdienen.

In 2007 piekte de prijs van Uranium tot boven $130 per pond. Maar een enorm overaanbod en de ramp in Fukushima hebben de uraniumsector op de knieën gekregen. De prijs voor uranium noteert nu onder $20. Van de 400 uranium mijnbouwers, schieten er vandaag nog maar een 40-tal over.

Wanneer je over een bloedbad op de financiële markten spreekt, heb je het over uranium.

Beleggers worden al jaren op het verkeerde been gezet met uraniumaandelen. Al vaker werd de bodem voorspelt, maar de sector lijkt maar geen vat te krijgen op een rit omhoog. Toch biedt deze situatie enorm veel potentieel.

Uraniumaandelen kunnen snel, hard stijgen

Het minste goede nieuws uit de sector kan namelijk de koersen laten exploderen. Daar kregen we tussen november en februari al een voorproefje van toen de Uranium-ETF bijna verdubbelde van $11 tot net geen $20.

De prijs voor uranium staat ondertussen 90% onder zijn piek. Aan de huidige prijs produceren de overgebleven mijnen aan een hogere kost. De gemiddelde uraniumproducent verliest dus elke dag geld.

Zolang er vraag is naar uranium, en die is er nog steeds, is dat een onhoudbare situatie. Ofwel moet de prijs omhoog, ofwel gaat de productie naar beneden. Wanneer de productie naar beneden gaat, ontstaat er op een gegeven moment een tekort waardoor de prijs begint te stijgen.

De vraag naar uranium neemt toe terwijl het aanbod daalt

Kazachstan, ’s werelds grootste producent van uranium, wil in 2017 de productie al met 10% verlagen. Ook in de Verenigde Staten daalt het aantal nieuwe mijnen drastisch.

Zoals gezegd moet er natuurlijk ook vraag zijn naar uranium. En die is er ook. Momenteel zijn er …

  • 60 nucleaire reactoren in aanbouw in de wereld
  • 160 nucleaire reactoren in de planningsfase
  • 300 nucleaire reactoren in de onderzoeksfase

Volgens onderzoeksbureau Morningstar zal de vraag naar uranium tegen 2025 met 40% toenemen. Volgens experts zal de combinatie van dalende productie en stijgende vraag de prijs voor uranium doen stijgen naar $40 per pond tegen 2020. Dat is het dubbele van vandaag.

Het mag dan ook niet verwonderen dat uraniumaandelen vandaag bijzonder goedkoop zijn. Ze staan, net als heel de sector, voor een bocht van 180°. Het blijft een bijzonder speculatieve sector, maar wel een met alle ingrediënten om op korte tijd bijzonder hard te stijgen.

Volg de beste uraniumaandelen op de markt via het Grondstoffen Rapport.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>