De technologiewereld verandert razendsnel waarbij de sterkste spelers vaak het grootste deel van de koek opeisen. Die bedrijven worden dan de grote winnaars op de aandelenmarkt. De rest blijft voor dood achter en valt uit de gratie van de beurswereld. Maar dat is niet altijd terecht. Deze 4 vergeten technologieaandelen zijn nog (lang) niet dood.

In de technologiewereld kan het soms razendsnel gaan. Denk maar aan de introductie van de iPhone door Apple waarbij bedrijven als Nokia van de kaart werden geveegd. Onderstaande 4 technologiebedrijven hebben ook ooit een sterke status gehad binnen de technologiesector, maar zijn vandaag eerder een vergane glorie.

Maar dat wil niet zeggen dat ze dood en begraven zijn.

4 technologieaandelen voor een dure beurs

BlackBerry

BlackBerry was een van de eerste succesvolle spelers op de markt van smartphones. Ook BlackBerry werd van de kaart geveegd door Apple en later Samsung. Tussen 2008 en 2010 had het een marktaandeel tussen 15% en 20%, eind 2013 was dat al minder dan 1%.

Hoewel je van het bedrijf geen smartphone meer moet verwachten, transformeerde BlackBerry zich tot een bedrijf dat mobiele veiligheid en technologie voor zelfrijdende auto’s maakt. BlackBerry’s QNX software is nu in meer dan 120 miljoen voertuigen aanwezig. Brutomarge op dit segment is 76,5%. Het bedrijf heeft ook nog een oorlogskas van $2 miljard.

Ciena Corporation

Glasvezel was ooit dé hype voor internetinfrastructuur tijdens de dotcom-bubbel. Aandelen stegen tot $850 (vandaag ongeveer $25). Het internet maakte zijn belofte van begin deze eeuw waar, maar daar is niets meer van terug te zien in de beurskoers van Ciena.

Ciena’s WaveLogic Ai brengt het bedrijf vermoedelijk $2 winst per aandeel op in 2019, volgens Morgan Stanley. Hoewel de omzet daalt in de VS, wordt deze meer dan goedgemaakt door een stijgende omzet in China en India.

Zynga

De producent van populaire Facebook-spelletjes als Farmville en Mafia Wars kwam al in 2011 naar de beurs en tikte na de IPO net geen $15. Vandaag staat het aandeel ruim onder $5. In 2013 halveerde het aantal actieve gebruikers in 8 maanden, nadat Facebook de gratis spelletjes naar mobiel pushte, waar Zynga niet sterk stond.

Nu is Zynga volledig actief in mobiele games en staat het er financieel veel beter voor dan enkele jaren geleden. Begin dit jaar nam het nog Gram Games over voor $250 miljoen waardoor de EBITDA de komende kwartalen sterk zou moeten groeien.

Oracle

Oracle is een immens technologiebedrijf met een marktkapitalisatie van meer dan 170 miljard Amerikaanse dollar. Maar in tegenstelling tot technologiereuzen als Google of Apple staat de beurskoers van Oracle nog amper boven de piek van begin 2000. De laatste 10 jaar kon Oracle ‘slechts’ verdubbelen.

Met een koers/winst-verhouding van 21 is Oracle verre van duur te noemen voor een technologiebedrijf dat aan de vooravond staat van een nieuwe groeiversnelling. Het bedrijf heeft ook een cashvoorraad van 65 miljard dollar om de transitie in goede banen te leiden en overnames te doen.

Bronnen: Insider MonkeyValue Jagers

Foto Credit: iStock