Verizon rapporteerde woensdag een winst die de verwachtingen overtrof en gaf een meer optimistisch vooruitzicht voor 2022. Dit goed nieuws is welgekomen voor het bedrijf, dat dit jaar het slechtst presterende aandeel van de Dow Jones is met een daling van zo’n 10%.

Hoewel de winst beter was dan verwacht, zal dit mogelijk niet meteen zorgen voor een fors stijgende aandelenprijs. De omzetgroei blijft traag en de inkomsten van het bedrijf stegen slechts 4% ten opzichte van een jaar geleden, waarmee de verwachtingen niet werden gehaald.

Over het geheel genomen is de Dow in 2021 met 16% gestegen waardoor de underperfomance van Verizon pas echt opvalt. Verizon zit vast in een sterk concurrerende sector waar bedrijven moeten vechten om abonnees en vaak hun toevlucht moeten nemen tot lage prijzen om gebruikers aan te trekken.

Verizon is dan ook niet de enige telecomaanbieder die het moeilijk heeft. Rivalen AT&T en T-Mobile hebben het dit jaar ook moeilijk. Beide aandelen zijn in 2021 met meer dan 11% gedaald.

Dividend

Een reden dat beleggers toch nog voor het aandeel van Verizon kozen, is het feit dat het bedrijf nog een relatief royaal dividend uitkeert. Het dividendrendement van Verizon bedraagt een kleine 5%. Deze “troef” kan echter in de toekomst verdwijnen.

Nu het schatkistpapier ongeveer 1,63% opbrengt, tegen 0,92% eind 2020, is het dividendrendement niet meer zo aantrekkelijk voor conservatieve beleggers als het ooit was. Obligaties zijn nu aantrekkelijker, vooral omdat beleggers verwachten dat de Federal Reserve de rente volgend jaar zal verhogen.

Dit maakt Verizon minder interessant voor beleggers die het aandeel enkel kochten voor het hoge dividendrendement en de trage groei voor lief namen.

De stijgende rente zou Verizon ook kunnen schaden omdat het dan duurder wordt om de rente te betalen over de gigantische schuldenlast van het bedrijf. Verizon verklaarde dat, hoewel het zijn schuldenlast in het derde kwartaal met $5,2 miljard heeft verminderd, het nog steeds $131 miljard aan netto ongedekte schuld in de boeken heeft staan.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties