Wat in 2013 niet kon om logistieke redenen, kan ineens wel. Duitsland repatrieerde 120 ton goud naar de eigen kluizen, 35 ton uit Parijs en 85 ton uit New York. Duitsland neemt ook nog steeds afstand van de plannen om overheidsobligaties op te kopen in Europa. Kiest Duitsland met de recente repatriëring van zijn goud de weg naar goud in plaats van de euro? Het antwoord krijgen we waarschijnlijk de komende maanden want het overgrote deel van de Duitse goudvoorraad ligt nog steeds in New York.
Als Mozes niet tot aan de berg geraakt, komt de berg wel naar Mozes. Dat lijkt althans de stelling te zijn bij de Europese Centrale Bank. Als Duitsland verbiedt om QE uit te voeren door de Europese Centrale Bank, dan zorgt men er voor dat iedere nationale centrale bank QE kan uitvoeren. De Griekse centrale bank koopt Griekse staatsobligaties, de Italiaanse centrale bank koopt Italiaans schuldpapier, … Zo moet de ECB niet tussen komen en de Duitsers ook niet. Het zou een nieuw huzarenstukje zijn in financial engineering. Dat Duitsland goud dicht bij zich wil hebben, is dan ook niet onlogisch.
Buitenlandse goudvoorraad in kluizen New York daalt aan recordtempo
Wat de repatriëring van het goud betreft, gaf Nederland vorig jaar het startschot. Hierdoor daalt de officiële buitenlandse goudvoorraad in New York opnieuw sterk, voor het eerst sinds 2007. Enkel tijdens de financiële crisis daalde de buitenlandse goudvoorraad in New York aan dit tempo.
De kans is dan ook reëel dat de trend nog verder zal versnellen in 2015, het vertrouwen in de centrale banken begint te wankelen – de Zwitserse ‘coup’ is daar een goed voorbeeld van. De Zwitserse Centrale Bank gaf tussen de lijnen door toe dat ze verkeerd zijn geweest de laatste jaren. Duitsland goud en u een goudfonds met een dividendrendement > 10 %, dat gaat vuurwerk opleveren.