In de afgelopen jaren werd de huizenmarkt in Londen beschouwd als de ultieme veilige haven voor beleggers. Veel rijke mensen kochten een pand in de Britse metropool, om dat vervolgens direct weer te verhuren. Of ze gebruiken het als een tweede huis, waardoor het pand onbewoond blijft. Maar die periode lijkt nu voorbij. De maandelijkse verkopen van huizen in het luxe segment daalden tot het laagste niveau in 7 jaar. De huizenmarkt in Londen is in de afgelopen jaren flink duurder geworden, en dat heeft verregaande consequenties voor de bevolking. Veel mensen kunnen geen betaalbare woning meer vinden, en worden gedwongen om een huis buiten de stad te zoeken. Daarom besloot de Britse minister van Financiën, George Osborne, vorig jaar om een speciale belasting in te voeren. Mensen die een woning kopen als tweede woning, of om direct weer te verhuren, moeten per 1 april 2016 3 procent extra belasting betalen over de aankoopprijs.
Kopers wachten af
Die maatregel lijkt nu al vruchten af te werpen. Veel mensen die in de markt zijn voor een woning in het luxe segment, wachten nu met het aanschaffen van een pand. De vraagprijzen liggen momenteel veel hoger dan de prijzen die mensen bereid zijn te betalen. “Mensen wachten af wat de gevolgen zullen zijn van de belastingmaatregel,” zo stelt Oliver Hooper, vastgoedmakelaar in Londen, aan Bloomberg . “Veel kopers houden momenteel de boot af omdat ze de prijzen nu te hoog vinden.”
Veilige haven
Desalniettemin is Hooper positief voor de tweede helft van 2016. Hij denkt dat de status van Londen als veilige haven nog niet in gevaar is, mede dankzij het tumult in de aandelenmarkten. “De volatiliteit op de wereldwijde beurzen kan wellicht tot een stijging van het aantal transacties leiden, indien vermogende beleggers een veiliger bestemming zoeken voor hun beleggingen.”
Volg het nieuws van de financiële markten op de voet via de Facebookpagina van Slim Beleggen.