7b194586-20d1-11e3-b8c6-00144feab7de.img

In de afgelopen 5 jaar was het topsegment van de vastgoedmarkt in Londen een veilige haven voor beleggers. Op zoek naar een alternatief voor de lage rentestanden, kochten veel investeerders een pand in de Britse metropool. Maar het lijkt erop dat deze kapitaalstroom richting centraal-London ten einde komt. Aandelen van vastgoedbedrijven zijn de afgelopen weken flink onderuit gegaan. Zo zijn aandelen van Land Securities Plc, Workspace Group en British Land meer dan 24 procent gekelderd sinds 28 oktober 2015, toen de FTSE 350 Real Estate Investment Trust Index zijn hoogste niveau bereikte sinds 2008. Verschillende zaken liggen ten grondslag aan die daling:

  1. Lage commodity-prijzen leiden tot zwakkere staatsfondsen in het Midden-Oosten;
  2. Onrust in de groeilanden zorgt voor minder transacties met vermogende particulieren uit Azië;
  3. Een toenemend aanbod van kantoorruimte creëert onzekerheid.

Staatsfondsen hebben minder geld

De hoeveelheid geld die staatsfondsen (sovereign wealth funds) beschikbaar hebben om te investeren in vastgoedprojecten, is in de periode mei – november met 2 miljard gedaald tot 16 miljard pond. Dit blijkt uit cijfers van de CBRE Group.

-1x-1

“Londen wordt nu slachtoffer van zijn eigen succes. De malaise in de oliemarkt leidt ertoe dat staatsfondsen hun activa verkopen,” zo stelt Mike Prew, analist bij Jefferies Group. “De huren worden onbetaalbaar en bovendien heerst er onzekerheid over de Britse pond vanwege een mogelijk vertrek uit de EU.”

Nieuwe regelgeving huizenmarkt Londen

Ook kunnen veranderingen in het belastingstelsel en nieuwe lease accounting regels een negatieve invloed hebben, aldus Prew. De nieuwe regels zullen wellicht de duur van lease-contracten bekorten, en dat resulteert in een afname van de vraag omdat beleggers het risico van lege gebouwen willen vermijden. Ondanks de onzekerheid over de vraag in de nabije toekomst, is het nog lang niet zeker dat Londen zijn status van veilige haven verliest. De val van de olieprijs heeft weliswaar de vraag vanuit het Midden-Oosten verminderd, maar andere kopers zijn nog altijd in de markt. Zo heeft het Noorse staatsfonds, met activa ter waarde van zo’n 810 miljard dollar het grootste fonds ter wereld, nog altijd interesse in Londen. “Ondanks het risico dat de Britten de EU verlaten,” zo stelt Karsten Kallevig, topman van Norges Bank Investment Management. Hij waarschuwt echter wel voor de gevolgen van een Brexit: “Indien de Britten de EU verlaten, dan bestaat de kans dat het fonds minder snel aankopen in Londen zal doen.”

Elke week het beste advies over aandelen in uw mailbox? Schrijf u hier in …