De situatie omtrent de inflatie zou niet zo zorgwekkend zijn mochten de olieprijzen stabiliseren, en vooral dalen. CNBC’s Mad Money host Jim Cramer vermoedt dat de stijgende olieprijzen het de Federal Reserve moeilijk maken om een zachte landing te maken en een recessie te vermijden. Zolang de olieprijzen blijven stijgen, is de kans op een recessie heel realistisch.

Gooien de stijgende olieprijzen roet in het eten en veroorzaken ze een recessie? Volgens Jim Cramer is het alleszins een realistisch scenario. Wall Street maakt zich zorgen over de situatie op de oliemarkt, vooral omdat het voor de Federal Reserve op deze manier moeilijk is om een zachte landing te garanderen. Telkens de olieprijzen stijgen, neemt de kans op een recessie toe.

As long as oil prices keep climbing, it’s hard to make the case for a soft landing. Oil’s a nightmare for the Fed. It reverberates throughout the whole economy, and there seems to be no stopping it.

De beslissing van Europa om Russische olie te verbannen, is niet bepaald gunstig voor de olieprijzen. Sinds deze Europese beslissing, lijken de olieprijzen opnieuw in de lift te zitten. Aandelen van oliebedrijven profiteren uiteraard van deze ontwikkelingen, het is één van de best presterende activa op de aandelenmarkten.

Vraag en aanbod

Cramer vreest dat de vraag bij consumenten gaat afnemen door de hogere olieprijzen en dat dit uiteindelijk een recessie in de hand zal werken. In dit scenario zullen de olieprijzen sowieso gaan dalen omdat de vraag daalt, maar dat gaat dan wel ten koste van de economische groei. Daarenboven is dit rampzalig voor de beurzen en verwacht men een verdere daling.

I don’t believe in the stagflation thesis. Ideally, we can wangle our way out of energy inflation with more supply from American producers.

Volgens hem hoeft het zo een vaart niet te lopen en kan dit vermeden worden. Amerikaanse olie- en gasproducenten zouden meer kunnen produceren zodat er aan de vraag voldaan kan worden en de energieprijzen kunnen afkoelen. Ook de OPEC+ zou kunnen beslissen om de olieproductie op te krikken, vooral nu China de coronamaatregelen aan het versoepelen is.

Bronnen: Krystal Hur – CNBC

Foto: Jernej Furman – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>