Er is nog steeds weinig appetijt onder de beleggers  voor edelmetalen. Toch kunnen we er niet omheen: goud en zilver hebben meer dan waarschijnlijk hun bodem gezet voor dit jaar. Zilver zou daarom wel eens dé verrassing van het najaar kunnen worden.

Laten we eerst even beginnen met goud. De goudprijs klopt opnieuw op de deur van $1.300. Dit is al bijna 25% hoger dan het dieptepunt van eind 2015, maar geen haan die er naar kraait. De goudprijs tikte zelfs een zeer belangrijk koopsignaal aan op lange termijn.

Op onderstaande grafiek kan je de verhouding zien tussen aandelen en goud. De zwarte lijn laat zien dat goud terug het goedkoopste is ten opzichte van aandelen sinds begin deze eeuw. De gele lijn laat zien wat er potentieel kan volgen. De goudprijs noteerde begin deze eeuw onder $200. Wat volgde was een vertienvoudiging tot een piek van net geen $2.000 in 2011.

Indien de gele lijn bewaarheid wordt, kunnen we dit spektakel opnieuw verwachten.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en edelmetalennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Zilver is goud met een turbo

Maar wanneer edelmetalen stijgen, komt de echte turbo van zilver. En ook hier kunnen we het nodige spektakel verwachten, zelfs dit najaar al.

Volgens Kitco bereikte de speculatieve posities in zilver midden juli opnieuw een extreem niveau, net als in 2015. Maar die short posities kunnen niet in extreme niveaus blijven. Wanneer deze posities afgebouwd worden, moeten de speculanten zilver kopen op de markt. Dit drijft de prijs op.

Naarmate meer en meer beleggers hun short posities sluiten omdat de prijs stijgt, gaat de prijs sneller stijgen. Dit kan uiteindelijk resulteren in een short squeeze waarbij de prijs op korte termijn omhoog schiet.

Na de low van midden juli net boven $15 staat de zilverprijs ondertussen terug boven $17. Dit is een stijging van 13% zonder dat iemand dit heeft gezien. Meer nog, zilver noteert opnieuw boven zijn 50-daags en 200-daags gemiddelde.

Er zit de laatste weken behoorlijk wat kracht achter de stijging van de edelmetalen, met zilver in het bijzonder. Maar er zijn nog maar weinig beleggers die dit opmerken. Contraire beleggers noemen dit wel eens de ideale voedingsbodem voor hogere koersen.

Bronnen: KitcoSilverDoctors – WhatILearned

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!