De historische kwantitatieve verruimingsmaatregelen in Japan lijken slechts beperkte wezenlijke voordelen te hebben opgeleverd voor de economie van het land. Dat zeggen Peter Wilmhurst en Joanne Wong, beide portfoliomanager en researchanalist van Templeton Global Equity Groep, in een note. Japan lijkt volgens de analisten afhankelijk te zijn van de kwantitatieve versoepeling om zijn schuld te financieren en het ziet er niet uit alsof dit beleid op korte termijn zal worden afgebouwd. De enorme kwantitatieve versoepeling van Japan zal ook dit jaar enorme liquiditeit op de wereldmarkt injecteren, wat gunstig kan zijn voor een aantal economieën en financiële markten wereldwijd, stellen Wilmhurst en Wong.
Maatregelen Japan
Wat betreft de maatregelen die de Japanse overheid doorvoert om de economische groei te stimuleren, denken de researchanalisten dat onder andere het opvoeren van het aantal werkende in Japan van essentieel belang is, vanwege de demografie en de schuldenlast van het land. ‘De Japanse bevolking krimpt en tegelijkertijd heeft het land een van de hoogste percentages inwoners in de leeftijdscategorie van meer dan 65 jaar ter wereld. Dat demografische profiel heeft het schuldenniveau van Japan nog verder uitgediept omdat een kleiner aantal werkende Japanners de lasten voor maatschappelijke en gezondheidszorgdiensten voor ouderen moeten dragen.’ De Japanse schuldengraad komt momenteel neer op 245 procent van het bruto binnenlands product, wat de hoogste verhouding is tussen schuld en het bbp ter wereld.
Japanse bedrijven zouden voor beleggers aantrekkelijker kunnen worden als zij hun balansbeheer zouden verbeteren, aldus de portfoliomanagers. Ook vinden zij dat bedrijven in Japan minder op hun centen zouden moeten blijven zitten en minder zouden moeten deelnemen aan dure fusies en overnames. ‘Grote Japanse ondernemingen zouden daarnaast volgens ons hun povere onderliggende winstgevendheid moeten aanpakken, door bijvoorbeeld het sluiten van verlieslatende dochters en een grotere focus op technologie.’ Al met al concluderen de analisten dat voor beleggers de echte waarde relatief dun gezaaid blijft in Japan. De intrinsieke waarde van de markt en het verbeteringspotentieel zijn echter nog niet erkend, maar zullen dat volgens Wilmhurst en Wong binnenkort wel worden. >> Download ons gratis rapport en speel in op deze 5 verwachtingen <<<