Twee weken geleden sprong men een gat in de lucht in China omdat de overheid eindelijk had beslist de strenge coronamaatregelen te versoepelen. Maar ondertussen is duidelijk dat dat niet zonder slag of stoot gaat. Het aantal besmettingen is weer fors toegenomen en men dreigt met een te kort aan ziekenhuispersoneel en medicijnen te vallen.

Was het misschien toch niet zo een goed idee van de Chinese overheid om de coronamaatregelen te versoepelen om de economie te heropenen? Ondertussen zijn we twee weken verder en het aantal besmettingen is opnieuw fors gestegen.  Het aantal geregistreerde koortsgevallen is gestegen tot 22.000, een stijging van 1.500 procent t.o.v. vorige week.

Gang Yu, medeoprichter van online verkoopplatform voor medicijnen 111, is van mening dat de heropening van de economie te snel is gegaan en dan ziekenhuizen en apotheken zich niet voldoende hebben kunnen voorbereiden. Er dreigt namelijk een tekort aan medicijnen en personeel om het hoge aantal ziektegevallen te behandelen.

This reopening has come rather suddenly, and rather resolutely. It’s exceeded our expectations.

Maatregelen

Dit zijn nieuwe uitdagingen waar men nooit eerder mee werd geconfronteerd. Daarenboven zijn er ook veel werknemers van 111 die besmet zijn met het coronavirus waardoor het werk zich opstapelt. Volgens Ting Lu, hoofdeconoom bij Nomura, is de situatie grimmig aan het worden waardoor de overheid kan beslissen de versoepelingen terug te draaien.

Surging Covid infections may offset the positive impact of the easing in the near term. The rapid surge of infections in big cities might be only the beginning of a massive wave of Covid infections.

Men vreest dat de binnenlandse migratie rond het Chinese Nieuwjaar gaat leiden tot een ongekende verspreiding van het coronavirus. Dit zou ernstige verstoringen van de economie in de hand kunnen werken. De kans is bijzonder groot dat de overheid de maatregelen opnieuw gaat aanspannen om een fiasco rond het Chinese Nieuwjaar te vermijden.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickr CC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>