De groei van de wereldeconomie staat onder druk. Het begint steeds duidelijker te worden dat het protectionistische handelsbeleid van Trump grote invloed heeft op de wereldeconomie. Daarnaast ziet de toekomst er uiterst onzeker uit. En als gevolg daarvan daalt het vertrouwen onder de CEO’s. En dat is voor beleggers een groot probleem.

De financiële markten zijn tot nu toe dit jaar goed uit de startblokken gekomen. Vooralsnog is er geen vervolg gegeven aan de dalende trend die zichtbaar was tijdens de laatste weken van 2018. Toch biedt de huidige herstelbeweging geen enkele garantie dat de beer daadwerkelijk verslagen is. Gezien alle onzekerheid in de wereld, denk bijvoorbeeld aan de Brexit, de Amerikaanse shutdown en het veranderende monetaire landschap, zou de beer in no-time kunnen terugkeren op het speelveld.

CEO’s maken zich zorgen om de wereldeconomie

Alle onzekerheid in de wereld begint ondertussen over te slaan op de Amerikaanse CEO’s. Zo blijkt uit onderzoek van Macro Ops dat de CEO’s voor het laatst in 2012 zo pessimistisch gestemd waren. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat beleggers moeten vrezen voor het pessimisme onder de CEO’s. De S&P 500 index vertoont immers een sterke correlatie met de indicator die het vertrouwen meet onder de Amerikaanse CEO’s. Met andere woorden kan het pessimisme leiden tot dalende beurskoersen.

Het is dus te hopen dat de CEO’s binnenkort weer wat rooskleuriger tegen de wereldeconomie aankijken. Anders kan het een behoorlijk moeilijk verhaal gaan worden voor de financiële markten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>