39_ubs

Het jaar 2015 is alweer bijna ten einde gekomen en het is daarom niet vreemd dat heel wat zakenbanken weer naar buiten treden met hun verwachtingen voor het komende beursjaar. Gemeten met een aantal maanden geleden zijn de meeste verwachtingen nu toch wat positiever gestemd. Dit heeft uiteraard te maken met de flinke opleving die er de afgelopen weken heeft plaatsgevonden op de beurzen. Terwijl heel wat mensen in september nog vreesden voor een nieuwe Bear Market, blijven nu de meeste ogen gericht op nieuwe recordkoersen. Het analistenteam van UBS denkt dat we volgend jaar opnieuw te maken gaan krijgen met een beweeglijk jaar. De zakenbank gaat er vanuit dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar de rentestand gaat optrekken. Op de korte termijn verwachten de analisten echter niet dat dit heel veel negatieve invloed zal gaan hebben op de beurskoersen.

De verwachtingen van UBS

Voor de langere termijn kan een stijgende rente wel grote gevolgen gaan hebben voor de aandelenmarkten. Hoe hoger de rente wordt, hoe interessanter sparen wordt. Ook maken de analisten zich zorgen over de winstgroei bij de bedrijven. De winstverwachtingen zijn de afgelopen maanden sterk naar beneden bijgesteld en daarom waren heel wat bedrijven in staat om de verwachtingen positief te verslaan. Vooral de stijgende dollar kan volgens UBS grote gevolgen gaan hebben op de winstgroei bij heel wat Amerikaanse bedrijven.

ubs

Op de grafiek hierboven zien we dat UBS 3 scenario’s voor ons op een rij heeft gezet. UBS rekent op een koersslot in 2016 van 2275 punten. Maar volgens de analisten zou de S&P 500 index, in het meest negatieve scenario, ook richting de 1750 punten kunnen gaan. Mocht dat gebeuren, dan denkt UBS wel dat de Bull Market voorbij is. In het meest positieve geval, gedreven door goede winstcijfers, zou de S&P 500 index volgend jaar kunnen stijgen naar 2500 punten.

>> In 10 stappen maken wij van u een BEURSMILJONAIR <<