tom lee

De aandelenmarkten bevinden zich momenteel in onrustig vaarwater. Volatiliteit is het modewoord; iedereen heeft het erover. Diverse marktkenners waarschuwen inmiddels voor een fikse correctie of een langdurige bearmarkt. Zo niet Tom Lee, analist bij Fundstrat. Hij blijft optimistisch ten aanzien van aandelen. In een uitgebreide note aan beleggers zet de marktkenner vier redenen uiteen waarom de huidige bullmarkt voorlopig nog zal aanhouden.

Einde dollarrally

Zo verwacht Lee dat de dollarrally op zijn laatste benen loopt. Hij denkt dat de Amerikaanse munt in 2015 nog zal stijgen, maar in het eerste kwartaal van 2016 voor het eerst zal dalen. De gevolgen van deze ontwikkelingen zijn gunstig voor Amerikaanse multinationals, met name voor technologie- en industrieaandelen.

Stijging olieprijs

Als tweede reden noemt Lee het einde van de olieprijsdaling. Hij verwacht dat energieaandelen daarvan gaan profiteren. Bovendien zullen door deze ontwikkeling de zorgen over disinflatie worden weggenomen. De marktkenner schrijft aan zijn klanten dat “de daling van de olieprijs zo dramatisch is, dat zelfs negatieve vraag en aanbod-ontwikkelingen een opwaartse trend van de olieprijs niet zullen tegenhouden”.

Gezonde huizenmarkt

De derde factor die een positieve invloed op aandelen heeft, is de Amerikaanse huizenmarkt. Volgens Lee’s cijfers overtreft de vraag (1,6 miljoen) het aanbod (1,2 miljoen). Daarnaast zorgt iedere starter op de huizenmarkt voor $280.000 waarde aan economische activiteiten. Dus 1,8 miljoen – 2,0 miljoen nieuwe starters kan 300 miljard dollar aan economische activiteiten genereren.

Groei winstcijfers

Tot slot schrijft Lee dat we in de huidige cyclus nog ver achterlopen op de vorige twee bullmarkten. In de huidige koerswinst-per-aandeel cyclus zijn de winsten 29% gestegen boven het vorige hoogtepunt. Dit is een stuk lager dan de 61 procent (2007 t.o.v. 2000) en de 275 procent (2000 t.o.v 1981) van de vorige twee cycli. Met andere woorden, “wij geloven dat de winstcijfers van Amerikaanse bedrijven nog flink kunnen groeien. Deze groei zal worden gedreven door een herstel van de investeringsuitgaven in de VS.”

Risico op een naschok

Lee waarschuwt in zijn note ook voor een mogelijk gevaar dat roet in het eten kan gooien: “Het grootste risico voor onze voorspelling is een fundamentele naschok van de huidige marktonrust. Dit zou betekenen dat een zakenbank, hedgefonds, of zelfs een heel land in zware problemen komt. Zo’n gebeurtenis kan leiden tot significante verliezen die de aandelenmarkt onderuit kunnen halen.” Ondanks dit aanwezige risico blijft Lee positief. Hij verandert dan ook niets aan zijn eerdere bullish voorspelling van 2325 punten voor de S&P 500.

<<< Ontdek hoe ook jij BEURSMILJONAIR kan worden >>>