Er is een coronavariant ontdekt in Zuid-Afrika die veel besmettelijker lijkt te zijn dan de huidige deltavariant, men vreest voor de werking van de vaccins . De zorgen omtrent het nieuwe virus doen landen maatregelen nemen om vluchten uit Afrika te annuleren. De Europese aandelenmarkten zijn de handelsdag donkerrood gestart met verliezen tot 3 à 4 procent.

De Nederlandse AEX aan -2,50 procent, de Belgische Bel20 aan -2,33 procent, de Franse CAC 40 aan -3,70 procent, de Duitse DAX aan -3 procent en noem maar op. ‘Black Friday’ is eerder een ‘Red Friday’ op de Europese aandelenmarkten. Blijft de schade beperkt tot slechts één of meerdere handelsdagen of zijn we weer vertrokken voor een flinke correctie?

Beleggers drukken massaal op de verkoopknop nu blijkt dat er een extreem besmettelijke coronavariant is opgedoken in Zuid-Afrika. Voornamelijk aandelen van bedrijven die net aan het herstellen waren van de coronapandemie, lijken het zwaarst getroffen te worden. Aandelen uit de reissector nemen het voortouw in de daling, TUI noteert bijvoorbeeld aan -10 procent.

Maatregelen

Verschillende landen wereldwijd nemen dan ook maatregelen om te voorkomen dat deze variant voet aan wal zet. Italië had woensdag al aangekondigd om strengere maatregelen te nemen. Duitsland is dan weer van plan om vluchten uit Zuid-Afrika te weren. Het Verenigd Koninkrijk annuleert effectief alle vluchten uit zes Afrikaanse landen.

Ook de Amerikaanse beurzen lijken donkerrood te gaan openen met futures die noteren tussen de -2 en -3 procent. Volgens wetenschappers lijkt de Zuid-Afrikaanse variant haast niet meer op het oorspronkelijke virus dat in Wuhan werd ontdekt. De onzekerheid en twijfels over de impact van dit nieuwe virus zullen de komende periode vermoedelijk overheersen op de markten.

Bronnen: Ellioth Smith & Matt Clinch – CNBC

Foto: PxhereCC0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>