Het Verenigd Koninkrijk heeft een akkoord bereikt over een vrijhandelsovereenkomst met Australië. Hierdoor zal het voor Britse bedrijven goedkoper worden om producten zoals auto’s, snoep en Schotse whisky in Australië te verkopen.

Volgens premier Boris Johnson opent de nieuwe vrijhandelsovereenkomst fantastische mogelijkheden voor Britse bedrijven en consumenten, alsook voor jongeren die de kans willen krijgen om aan de andere kant van de wereld te werken en te wonen.

Het Verenigd Koninkrijk wil graag handelsovereenkomsten sluiten met landen over de hele wereld na haar vertrek uit de Europese Unie, maar de overeenkomst is niet zonder controverse. Britse landbouwers hebben bijvoorbeeld hun bezorgdheden geuit over het feit dat zij zouden kunnen worden ondermijnd door goedkope Australische landbouwproducten.

Johnson stelt:

Deze deal markeert een nieuwe mijlpaal in de relatie tussen het VK en Australië, die wordt versterkt door onze gedeelde geschiedenis en gemeenschappelijke waarden.

Eerste nieuwe post-brexit deal

De vrijhandelsovereenkomst met Australië is de eerste grote overeenkomst die vanaf 0 is opgestart, sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Een definitief principeakkoord zal in de komende dagen worden bekendgemaakt.

De overeenkomst wordt gezien als een voorloper van de toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot een ruimere vrijhandelsovereenkomst met Azië-Pacific, bekend als de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership.

De regering verklaarde dat het handelsakkoord een toegangspoort is tot de snelgroeiende Indo-Pacifische regio en een stimulans om toe te treden tot de CPTPP, één van de grootste vrijhandelszones ter wereld, die een BBP van £9 biljoen en 11 landen in de Stille Oceaan van Australië tot Mexico bestrijkt.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties