De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat de wereld op de rand van een recessie staat. Ontwikkelingslanden zoals deze in Azië zouden daarvan de grootste gevolgen kunnen dragen.

Ontwikkelde economieën zijn in recordtempo het monetaire en fiscale beleid aan het aanpassen. Onder andere de renteverhogingen zouden de wereld volgens de VN in de richting van een wereldwijde recessie en stagflatie kunnen duwen.

De instelling waarschuwde dat de wereldwijde vertraging mogelijk grotere schade kan aanrichten dan de financiële crisis in 2008 en de Covid-schok in 2020.

Impact op Azië

Alle regio’s zullen de impact voelen maar de vooruitzichten voor ontwikkelingslanden en vooral Azië zijn toch het meest somber.

De renteverhogingen van dit jaar in de VS zullen naar schatting $360 miljard aan toekomstige inkomsten voor ontwikkelingslanden, met uitzondering van China, verminderen. Hiernaast zullen de netto kapitaalstromen naar ontwikkelingslanden negatief geworden.

Oost- en Zuidoost-Azië zullen een lagere groei laten zien dan in de vijf jaar vóór de pandemie. De VN verwacht dat Oost-Azië dit jaar met 3,3% zal groeien, tegen 6,5% vorig jaar.

Dure import en een verzwakking van de mondiale vraag naar exportproducten, alsmede de vertraging van China zullen dat deel van de regio ook verder onder druk zetten.

In Zuid- en West-Azië neemt de schuldennood toe. Sri Lanka is in gebreke gebleven, Afghanistan blijft in schuldennood en Turkije en Pakistan worden geconfronteerd met fors stijgende obligatierentes.

Bron: CNBC
Foto: iStock