Na het sterke Amerikaanse jobrapport, zullen de markten hun focus opnieuw verschuiven naar de inflatiecijfers. Het aantal nieuwe jobs in januari was uitstekend en dat gaf de Amerikaanse aandelenmarkten een beetje hoop. Maar nu dat achter de rug is, doemt het inflatiespook weer op, wat voor een toename van de volatiliteit kan gaan zorgen de komende weken.

Het was een woelige beursweek, maar uiteindelijk wisten de Amerikaanse aandelenmarkten de week toch groen af te sluiten. Dat was te danken aan het sterke jobrapport dat vrijdag werd gepubliceerd. De Amerikaanse economie wist namelijk 467.000 nieuwe banen te creëren. De S&P 500 eindigde de handelsdag aan +0,52 procent, de Nasdaq maar liefst aan +1,58 procent.

Beleggers en investeerders waren dan ook eventjes afgeleid van het inflatiespook en de beleidsverandering van de Federal Reserve. Volgens Art Hogan, hoofdstrateeg bij National Securities, is men nu terug gefocust op de plannen van de Amerikaanse centrale bank.

Everyone’s back to playing leap frog over each other to see how hawkish they can get about what the Fed’s going to do, when the Fed probably doesn’t even know itself.

Spannende week

Op donderdag wordt de consumentenprijsindex gepubliceerd en op vrijdag publiceert de University of Michigan het consumentenvertrouwenonderzoek. Daarbovenop zijn er ook tal van jaarrapporten die bekend worden gemaakt, onder andere die van PepsiCo, Coca-Cola en Kellogg. Ook hier zullen de markten ongetwijfeld op gaan reageren.

We expect continued volatility, which as we’ve all seen in individual stocks in the last week, can be both to the upside and the downside, all in the run-up to the momentous March 15 FOMC meeting.

Naast de ‘hawkish’ Federal Reserve en de hoge inflatie, is er ook nog de 10-jaarsrente die naar 1,93 procent is gestegen. Toch zijn er nog economen die verwachten dat het allemaal zal meevallen. Luke Tilley, hoofdeconoom bij Wilmington Trust, denkt niet dat de Federal Reserve zo ‘hawkish’ zal uitpakken zoals men vreest. Daarenboven voorspelt hij dat de inflatie de komende maanden zal afkoelen, wat rust op de markten zal brengen.

Bronnen: Patti Domm – CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>